Uspješne priče stipendista: Različiti životni putevi, ista poveznica-podrška Fondacije Hastor

Za kraj 2019. godine, u decembru su, na mjesečnom sastanku studenata stipendista Fondacije Hastor, studenti imali priliku čuti neka od iskustava dugogodišnjih trenutnih i bivših stipendista, a koja se tiču njihovih uspjeha, postignuća, ali i prilika za koje je, kako sami kažu, bila ključna podrška Fondacije.

Muamer Duratbegović, stipendista i student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, dio pobjedničke ekipe na Hifa Oil Student Competition 2019, probio je led i ispričao svoje iskustvo u Fondaciji, a svoja iskustva podijelile su i Lejla Ramić, bivša stipendistica Fondacije i asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, bivša stipendistica Semira Špago, magistrica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, trenutno zaposlena u BH Telecomu, te Delila Veispahić, bivša stipendistica koja je svoje formalno obrazovanje završila na Arhitektonskom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Životna priča i sfere interesovanja svake od ovih mladih osoba se po mnogo čemu razlikuju, ali ih sve povezuje jedna činjenica – svih četvero su dio porodice Fondacije Hastor. Izlaganja su se temeljila na ličnim iskustvima i obrazovanju, iskustvima koja su stekli tokom volontiranja, a na kraju svakog izlaganja studenti su imali priliku postavljati brojna pitanja.

Studenti Fondacije imaju jako važnu ulogu, a to je mentorski odnos spram učenika srednjih i osnovnih škola, te će im savjeti koje su imali priliku čuti, a tiču se organizacije grupa te organizovanja sastanaka, biti od izuzetne koristi. Kakve radionice napraviti, kako kvalitetno iskoristiti vrijeme, gdje organizovati izlet, samo su neka od pitanja na koja su studentima odgovorili iskusniji izlagači. Ono na čemu je bio fokus jeste izgradnja svakog studenta mentora u osobu na koju će se stipendisti Fondacije, ali i drugi mladi ljudi, ugledati.

Volontiranje je najvažnije iskustvo koje stipendiste Fondacije Hastor izdvaja u odnosu na pasivne članove društva. Želja za radom, napretkom i aktivnim djelovanjem u Fondaciji donijela je izlagačima brojne prednosti pri zapošljavanju, ali tu priči nije kraj. Volontiranje doprinosi razvoju ličnih i socijalnih vještina, te zbog toga vrijedi izdvojiti barem deset sati mjesečno na činjenje općeg dobra.

Važno je usaditi mladim ljudima osjećaj društvene odgovornosti, te im na primjerima uspješnih bivših i trenutnih studenata pokazati da se i obaveze prema fakultetu, sebi i zajednici vrlo lahko usklade uz malo dobre volje. Prije nekoliko godina volontiranje nije bilo lahko dostupno, te je i sama porodica Fondacije bila znatno manja, pa je o važnosti prilika koje novi naraštaji imaju govorila jedna od stipendistkinja. Svi prisutni stipendisti imali su priliku mnogo toga naučiti kroz izlaganje i pitanja, te se s pravom može reći da je veliki broj ovih priča mlađim naraštajima stipendista dao podstrek da izgrade sebe do maksimuma na najbolji mogući način!

Una Karabeg