Sedamnaestogodišnja Tesnim Karišik pobijedila je u izboru National Geographica za najbolju fotografiju. Pobjednička fotografija nosi naziv Ying Yang, a kako navodi mlada Tesnim, predstavlja borbu između dobra i zla, ali također nosi i brojne poruke koje se razlikuju od doživljaja posmatrača.

Tesnim je učenica četvrtog razreda Pete gimnazije, a stipendistica Fondacije Hastor je od petog razreda osnovne škole. Fotografijom se bavi odmalena, intenzivnije posljednjih godinu i pol kada je kupila pravi fotoaparat. Završila je četiri kursa fotografije i planira i dalje napredovati na tom polju. Dodaje da najviše afiniteta ima prema umjetničkoj, pejzažnoj, dokumentarnoj i portretnoj fotografiji. Naša stipendistica bilježi mnogobrojne uspjehe, pobjeđivala je na mnogobrojnim konkursima te je također imala i svoju samostalnu izložbu fotografija u Petoj gimnaziji. Također, Tesnim je jako aktivna, volontira u čak osam organizacija i mnogo voli čitati. Buduće projekte ne namjerava još otkriti, kao ni planove za budućnost. Otkriva da još uvijek razmišlja gdje će nastaviti školovanje, ali svakako želi naučiti što više o fotografiji. Kako god, u jedno smo sigurni – našu Tesnim čeka sjajna budućnost i mnogo uspjeha.

Fondacija Hastor se izuzetno ponosi uspjehom naše stipendistice, a podrška koju joj pružamo tokom svih godina njenog školovanja i usavršavanja sigurno neće izostati ni u budućnosti.

“Stipendistica Fondacije Hastor sam postala u petom razredu. Ova stipendija mi mnogo znači i uveliko mi olakšava školovanje. Ovim putem se svim srcem zahvaljujem stipenditorima!”
Više fotografija talentovane Tesnim Karišik možete pogledati na njenoj Facebook stranici Tesnim Photography.