Kemil Bekteši, stipendista Fondacije Hastor, diplomirao je 2020. godine na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a nedavno je otvorio vrata svojoj prvoj samostalnoj izložbi koja simbolično nosi naziv „Bekteši“. Izložba „Bekteši“ je njegova prva ozbiljna izložba koja je otvorena 21. maja, a u kojoj Kemil predstavlja seriju radova koji su nastajali u periodu od 2018. do 2021. godine. Izložba se nalazi u Galeriji savremene umjetnosti Brodac i trajat će do 6. juna, a kustosica izložbe je Adna Muslija.

Kemil kaže da je njegov cilj bio da se predstavi sarajevskoj publici u doslovnom, ali i u metaforičkom smislu. Sam naziv izložbe “Bekteši” govori da je izložba autobiografskog karaktera, u koju je umjetnik Kemil utkao dijelove svoga života i pokušao približiti publici način na koji se osjeća zbog svog identiteta. Kemil je rođen u Beogradu, njegovi roditelji su porijeklom s Kosova, a trenutno žive u Sarajevu. Kao osoba koja je rastrzana između različitih krajeva, politika i nacionalnosti želio je da i posjetioci izložbe prepoznaju djelić sebe, jer je ova tema mnogima jako bliska i mogu se poistovjetiti s njom. Izložba je multimedijalnog karaktera, sadrži instalaciju, crteže, autentičnu fotografiju iz mog djetinjstva, moje pasoše koji sada postaju umjetnički objekti, a ne oznaka nacionalnosti. U postavci je uključen i crtež, kolaž i intervenisanje na printovima s dosta pisanog teksta, ističe Kemil. Kemil se slikarstvom bavi 9 godina, a s umjetničkim obrazovanjem započinje 2012/13. godine kada je upisao Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Nakon završene srednje škole svoj umjetnički put nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored sarajevske Akademije također je studirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Portu, u Portugalu. U Portugalu je proveo zimski semestar 2018/19. godine i posvetio se izučavanju savremene umjetničke prakse. Pored slikarstva, Kemil se izražava u različitim medijima, često radi na objektima, instalacijama, u javnom prostoru, pa tako svoju umjetničku praksu ne ograničava samo na slikarstvo nego predstavlja jedan tip multimedijalnog umjetnika:

Bosna i Hercegovina ima jako kvalitetne umjetnike, bilo bi lijepo da se to primijeti i poštuje. Smatram da umjetnik svojim radom mora komunicirati s publikom, biti prisutan i pristupačan, a ne zatvoren u sebe i čini mi se da kod nas i dalje vlada taj stereotip.

Pored toga što se svojim umjetničkim djelima ističe od drugih umjetnika s ovih prostora, Kemil je dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za prvi ciklus studija, a kako kaže, na dobrom je putu da i na drugom ciklusu studija ostvari izvanredne rezultate. Kada je bio nešto mlađi, bavio se eksperimentalnim kratkim filmovima te je osvojio mnogo nagrada na tom polju. U srednjoj školi je predstavljao Kanton Sarajevo na Festivalu srednjoškolskog kratkog filma Švenk. Pored toga, izabran je za najboljeg studenta slikarstva i bio je nominovan za godišnju nagradu “Alija Kučukalić” koju Akademija dodjeljuje za najbolji diplomski rad. Od većih uspjeha Kemil izdvaja to da je u 2020. bio finalista za nagradu ZVONO (Young Artist Visual Award) koja se u Bosni i Hercegovini održava bijenalno i otvorena je za umjetnike od 23 do 40 godina. Dakle, svake druge godine, biraju se po četiri finalista, a prošle godine je Kemil bio jedan od njih. Kao stipendista Fondacije Hastor, Kemil kaže da je Fondacija imala bitnu ulogu u njegovom životu, jer je konstantno imao podršku koja mu je jako značila:

Fondacija Hastor uvijek nesebično pruža podršku ne samo meni nego svim stipendistima. Jako je lijepo kada neko slavi tvoj uspjeh i motiviše te da nastavljaš sa svojim radom, ma koji to životni poziv bio. Drago mi je da su u Fondaciji, pored mene, nalazi još nekoliko mojih kolega s Akademije likovnih umjetnosti. To mi govori da Fondacija Hastor brine o kulturi naše države, a ja to itekako poštujem. Iskoristio bih ovu priliku da im se zahvalim na povjerenju!

Stipendistima Fondacije Hastor Kemil simbolično poručuje: Rad spašava!

Aleksandra Đukić