Period obrazovanja generalno, a posebno akademskog, najpogodnije je vrijeme za društveni angažman i proširivanje naših vidika te stjecanje drugačijih svjetonazora. Fondacija Hastor zagovara, podržava i podstiče upravo takve angažmane te svoje stipendiste i stipendistice prati u njihovom razvoju. Amina Kahriman je stipendistica koja aktivno radi na samounapređenju te je kroz volontiranje u Fondaciji Hastor, ali i van toga uključena u brojne aktivnosti i projekte, a o jednom od njih govorit ćemo i u nastavku teksta.

Kako ističe, Amina je još od osnovne škole dio nevladinog Udruženja „Naša djeca“ te drugih programa i sadržaja u saradnji s njim. Njene aktivnosti u ovom udruženju se trenutno baziraju na mnogim vidovima pomoći i djelovanja u okviru projekta „Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a nastao je inicijativom i saradnjom World Vision fondacije i Udruženja “Naša djeca” Sarajevo. Zamisao i glavni cilj projekta je da u naredne dvije godine veliki broj dječaka i djevojčica te mladih žena i muškaraca direktno utječe na kreiranje politika koje ih se tiču i radi na unapređenju poštivanja dječijih prava u BiH.

Velika je i izuzetna čast što imam priliku obavljati administrativne poslove i direktno pratiti razvijanje projekta koji će u konačnici rezultirati kreiranjem digitalne platforme za razmjenu mišljenja i iskustava državnih institucija i nevladinih organizacija te će u zajednički rad uključiti djecu i mlade.

Prije učešća u realizaciji prethodno spomenutog projekta, Amina je u okviru Udruženja „Naša djeca“ bila posvećena radu na unapređenju društvenih mreža Udruženja, smatrajući to adekvatnim kanalom komunikacije s obzirom na tehnološku pismenost današnjih generacija koje najveći dio svog vremena provode upravo na društvenim mrežama. Osim toga, vrijedi spomenuti i njeno učešće i angažman na projektu pod nazivom „Monitoring preporuka Komiteta za prava djeteta – UNICEF BiH“, koji je nedavno dobio veliku pažnju na društvenim mrežama. Amina je u okviru spomenutog projekta obavljala dužnost mentora grupe djece iz Sarajeva koja su radila na realizaciji, kreiranju i promociji kampanje „Nije bitna DNK, bitna je ljubav“ finansirane od strane UNICEF-a. Kako Amina ističe, glavni cilj je bio da se ovom kampanjom pokuša podići svijest javnosti o značaju starateljstva i hraniteljstva te vaninstitucionalne brige za djecu.

S obzirom na to da sam već godinama volonter ovog udruženja, svake godine volontiram i prilikom obilježavanja 20. novembra – Međunarodnog dana dječijih prava. Smatram da je volontiranje u organizacijama koje rade na promociji prava djece, ali i odraslih od velikog značaja za cijelu zajednicu, jer garantovanjem prava garantujemo sigurnost, ali i zadovoljstvo cjelokupne zajednice.

Za kraj Amina je istakla kako je njen volonterski angažman uistinu unaprijedio njena znanja, vještine i sposobnosti te je kroz njega dobila priliku pomoći i olakšati drugima što smatra suštinom svakog volonterskog sata.

Almina Šabanović