Fondacija Hastor već 17 godina dokazuje da je obrazovanje uistinu izbor pobjednika. U kontinuitetu osluškujemo vaše želje i interese te svjesni najvećih izazova s kojima se suočava bh. društvo, promoviramo isključivo pozitivne, istinske vrijednosti i neumorno dokazujemo da je uspjeh u Bosni i Hercegovini moguć. Potaknuti našom misijom, pokrećemo Podcast Fondacije Hastor u kojem ćete imati priliku upoznati obrazovane, uspješne i ambiciozne mlade ljude iz Fondacije koji znatno doprinose cjelokupnom bh. društvu i obogaćuju ga.

Jedan od takvih primjera je i naš prvi gost Vedin Klovo, magistar elektrotehnike, stipendista Fondacije Hastor od osnivanja 2006. godine, do samog okončanja svog studija – 2022. godine.

Vedina krasi epitet “goraždansko čudo od djeteta”. Sa samo 11 godina napisao je dvije knjige i naučio govoriti tri strana jezika. U ime gospodina Nijaza Hastora, osnivača i vlasnika ASA Prevent grupacije, imao je čast primiti priznanje Počasni građanin Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Danas je uspješan mladi čovjek koji izrazito cijeni doprinos Fondacije Hastor u svom školovanju.

Moji roditelji su ti koji su mi usadili još u ranom djetinjstvu svijest o tome koliko je bitno poštovati Fondaciju Hastor, biti joj zahvalan, s obzirom na to da je nama, porodici, bila veoma značajna ta stipendija.

Nakon uspješno okončanog studijskog procesa, Vedin je napravio veliki korak za svoju karijeru i odlučio pokrenuti privatni biznis te osniva kompaniju “Brainstorm Technologies”. Otkriva nam kako je trenutno svoj život potpuno posvetio poslu, a da će za odmor biti vremena kasnije. Zanimalo nas je i kako danas izgleda jedan njegov dan:

Radno i zauzeto. Bavim se softverskim inžinjeringom i umjetnom inteligencijom. Radim s nekoliko svojih kolega. Kao što smo spomenuli, otvorio sam svoju firmu. Fokusiran sam na posao. Radimo direktno za strane klijente u SAD-u i Evropi. Cilj mi je, svakako, ove godine posvetiti se više poslu nego slobodnom vremenu.

Ponukan ličnim primjerom da je obrazovanje zaista jedino oružje koje može promijeniti svijet, Vedin ukazuje na značaj onih koji pomažu obrazovanje mladih:

Obrazovanje i pomoć jednoj porodici koja možda i nije najboljeg materijalnog stanja da odgoji i školuje dijete je, po mom mišljenju, najveća pomoć koja se jednoj porodici može pružiti, a da je trajna, jer vjerujem da je svakom roditelju cilj da njegovo dijete živi bolje nego što je on živio.

Vjerujemo da će u Vedinovim porukama svi pronaći dio sebe, svog puta i životne priče te vam želimo ugodno gledanje cijele epizode.