Koliko puta ste pomislili da je nešto nedostižno, daleko od vas i vašeg okruženja? Sigurni smo da ste za veliki broj prilika, situacija ili samo želja to pomislili. No, tu smo da vam dokažemo da je “nemoguće” samo riječ.

Naš gost u drugoj epizodi Podcasta Kenan Kraković, magistar inovativne medicine, stigao je do mnogima željenog Harvarda i već je spreman za doktorat u Lozani.

Naš mladi naučnik, između ostalog, objasnio je pojam i suštinu inovativne medicine te dao odgovor na pitanje zašto je vinska mušica uzoran model za genetska istraživanja. Kenan je imao priliku boraviti na različitim univerzitetima širom Evrope pri svojim naučnim usavršavanjima. Ipak, Harvard je posebno iskustvo, a nas je zanimalo kako izgleda jedan intervju na Harvardu:

Moj intervju na Harvardu bio je specifičan. Nisam se prijavljivao ni na kakav program. Prijavio sam se da radim svoj završni rad na Harvardu. Intervju je bio poprilično opušten. Imali smo otvoren razgovor o nauci, o istraživanju i o tome kako ja svemu tome mogu doprinijeti. Gledao sam od tada da svaki moj naredni intervju bude isti takav.

Razgovor je Kenana vratio i u dane kada je bio stipendista Fondacije Hastor gdje su mu, kako nam priča, u posebnom sjećanju ostali mjesečni sastanci s učenicima kojima je bio mentor:

Fondacija Hastor je zakon. Ogromna mreža fantastičnih ljudi – to je najveća vrijednost koju ona ima. Ostalo mi je u sjećanju kako sam razmišljao o djeci s kojom sam volontirao, da su to djeca koja obećavaju, da će u budućnosti raditi neke velike stvari, a ja sam tu sad dobio priliku da s njima razgovaram, da im nešto pokažem. To mi je bilo divno iskustvo.

Naš sagovornik dokaz je da ne postoje granice ukoliko ste izvrsni u svojim poljima. Dobrodošli ste svuda.

Znanje je izbor pobjednika. Kad god se boriš s nekim stvarima, jedino što imaš si ti, tvoje znanje i tvoji bliski ljudi, poručuje Kenan Kraković.