Volontiranje je bogatstvo bez novca jer ne postoji veća materijalna satisfakcija od te da ste uspjeli čovjeku vratiti vjeru u ljude. Volonteri Fondacije Hastor čine upravo to, svakodnevno: vraćaju vjeru u dobre ljude i dokazuju da samo istinske životne vrijednosti dobra, truda i zalaganja traju. One se vraćaju duplo. Jedna od mnogih naših bivših i trenutnih stipendista koji se ističu svojom empatijom, filantropijom i koji volontiranje zaista vide kao način života jeste i Lejla Ramić.

Lejla je dobitnica dvostruke značke na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na kojem je danas zaposlena kao viša asistentica. U trećoj epizodi Podcasta Fondacije Hastor, punog srca prenijela nam je benefite volontiranja koje je simbol rada Fondacije. Kako nam je kazala, iz današnje perspektive na volonterske dane i ulogu mentora gleda malo drugačije i ozbiljnije. Najznačajnije joj je bilo to što može olakšati nekome i pomoći u svakodnevnim obavezama:

Volontiranjem zajedno rastemo. Nije važno u kojem obliku stiže pomoć. Najdragocjenije je da s nekim dijelimo svoje vrijeme. Bilo mi je zadovoljstvo dati svoj doprinos drugima. I danas, nakon pet godina, kada mi se jave i pitaju za neke savjete, preporuke i susrete, onda shvatam da je to zaista mnogo veliki utjecaj.

S obzirom na to da je Lejla danas viša asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, s njom smo se dotakli teme znanja i obrazovanja. Ističe da je sve ono što je ona danas rezultat obrazovanja:

Znanje je temelj i ključ svega – razvoja moje ličnosti, prosperiteta i razumijevanja. Znanjem krotimo ono zlo u sebi. Razlikujemo šta nam nije od koristi – stereotipe, predrasude i dr. Teško da bismo to mogli spoznati da nema obrazovanja.

Iz Lejline priče vidljivo je kako je u životu vrlo važno iskoristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju. Više lijepih anegdota ove uspješne mlade djevojke dostupno je klikom na link: