Vlasnik velikog broja medalja postignutih na najvažnijim svjetskim i evropskim takmičenjima i reprezentativac BiH u karateu Hamza Turulja učinio je da se ime naše države čuje daleko i često. Njegova borbenost nije samo njegova profesija, nego i način života, koji ga je doveo do toga da i našu državu i sebe učini bogatijima za niz medalja i priznanja.

Svaka pobjeda je važna i vrijedna, no kada stanete naspram svog uzora, čovjeka od kojeg ste do jučer učili i divili mu se te ga hrabro pobijedite, to je iskustvo vrednije od svakog zlata:

Uspio sam pobijediti svog uzora. On je Rafael Aghayev, karatista iz Azerbejdžana, koji je peterostruki prvak svijeta i desetorostruki prvak Evrope, i ja sam svoje karate vještine učio od tog čovjeka. Prisustvovao sam kampovima koje je on vodio, prije nekih desetak godina. I zaista je bila velika čast samo stajati nasuprot tog čovjeka. Imao sam veliku dozu samopouzdanja i sigurnosti da mogu pobijediti u tom meču, što sam i uspio. To je bilo jedno od najjačih takmičenja i zaista mu nije bilo lako kada je izgubio, pogotovo od nekog ko je mlađi od njega.

Hamza ističe da je takmičarski duh iznimno važan za one koji se bave sportom. Ako je želja za pobjedom i priprema jaka a samopouzdanja ne manjka, pobjeda je neminovna. Mnogo je tu odricanja, ali ono što se dobiva zauzvrat je neprocjenjivo:

Meni je uvijek bilo važno da sam u nečemu najbolji i da pobijedim. Kako sam odrastao uz osam godina starijeg brata, bio mi je cilj pobijediti njega. Nešto me uvijek vuklo ka stepenici više. Na kraju karijere, želim se prisjetiti svega onoga što sam postigao, tako da ovo vrijeme koristim da bih postigao što više rezultata.

Više detalja s Hamzinih velikih takmičenja i same pripreme pogledajte na linku: