Kako izgleda spoj arhitekture i IT-a, približio nam je Sanel Delić, naš gost u novoj epizodi Podcasta Fondacije Hastor. Magistar je arhitekture koji danas radi u IT sektoru i uspješno spaja ove dvije djelatnosti.

Iako se čini nespojivim, Sanel nam otkriva da je uz trud i vrijedni rad moguće povezati ove dvije djelatnosti. U idealnom svijetu taj spoj predstavlja korištenje novih tehnologija u arhitekturi. No, Bosni i Hercegovini treba još vremena da dođe do tog spoja. Ipak, napredak je evidentan:

Jedan od najvećih problema je nedostatak novca u samoj industriji i samim time nedostatak ulaganja, u trendove i nove tehnologije. Potrebno je uložiti veoma mnogo vremena u same softvere, u same alate. Drugo, potrebno je uložiti u educiranje osoblja. Veoma je malo osoba koje će samostalno nešto naučiti, uložiti svoje vrijeme da to savladaju. U posljednje vrijeme više je ulaganja u edukaciju, kako studenata tako i profesionalnog osoblja.

A kada govorimo o napredovanju i učenju, neminovno je osvrnuti se na studente i znanja kojima oni raspolažu te mogućnosti za novim. Sanel objašnjava da je i u tom segmentu napredak evidentan, za razliku od perioda kada je on studirao:

Aktivno se radi na tome da se uvode u izborni plan i program nove tehnologije i da studente obučavamo odmah te da sutra kada izađu na tržište rada, budu odmah spremni. Naročito je pohvalno što ta promjena dolazi iznutra s univerziteta, tj. fakulteta.

Aplikacija Fondacije Hastor bilježi preko 350.000 volonterskih sati i preko 12.000 poslanih izvještaja o volontiranju. Sve to postalo je moguće zahvaljujući našem Sanelu koji je pratio rast Fondacije Hastor:

Ideja je krenula iz potrebe. Ja sam tada bio član administrativnog tima. Svakodnevno smo dobijali stotine mejlova. Postalo je vrlo kompleksno zato što je broj stipendista rastao iz dana u dan. Tada smo došli na ideju da napravimo aplikaciju koja bi unaprijedila taj naš proces.

Cijeli razgovor sa Sanelom Delićem: