Naši stipendisti prepoznatljivi su u svim poljima nauke i čovjekova djelovanja. Njihov potencijal može osvojiti svijet, a dokaz toga je i naša stipendistica Abela Rastoder. Abela pravi velike korake za boljitak bosanskohercegovačkog društva i sve to kroz prizmu prava, koje živi svakim novim danom.

Naša gošća ističe da je pravo ispunilo sva njena očekivanja i ambicije te nam približava širinu spektra svoje profesije:

Kada pomislimo na pravo, imamo u vidu zanimanje advokata, sudije, tužioca, notara. Međutim, pravo nudi i druga zanimanja. To su zanimanja u poslovnom i političkom svijetu. Danas se, recimo, pravnici specijaliziraju u pravu informacijskih tehnologija. Pravo je pomirilo sve interese koje sam imala.

Osim o pravu, s Abelom smo razgovarala i o dobrom govoru, javnom nastupu te je s nama nesebično podijelila tajne dobrog javnog nastupa. Inače, na brojnim takmičenjima u kojima učestvuje, naša stipendistica plijeni pažnju svojim umijećem dobrog govora:

Kada govorimo o tajnama dobrog nastupa, mislim da se uvijek treba krenuti od neke svoje autentičnosti, svog ličnog pečata, uvijek treba zadržati tu neku svoju individualnost koja nas razlikuje od govornika. Priprema je pola posla, tada smo sigurni u ono što govorimo i tako eliminiramo samu tremu. Uvijek je bolje imati spremne bilješke nego govor koji ćemo spremiti od “A do Ž” jer onda govor upravlja nama, a trebali bismo mi upravljati govorom.

Koliko je važno u kontinuitetu raditi na sebi i koristiti svaku priliku koja se otvori pred nama, saznajte u cijeloj epizodi Podcasta Fondacije Hastor: