Dostignuća bivših stipendista Fondacije Hastor izvor su inspiracije i radosti za dalji rad jer svjedoče o snazi talenta, predanosti i mogućnosti ostvarenja snova.

Prvu sezonu Podcasta Fondacije Hastor završili smo upravo s takvim blistavim primjerom koji govori o impresivnom skladu podrške i uspjeha.

Emina Sijahović radi kao docent na Poljoprivredno-prehrambrenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a odnedavno se može pohvaliti i titulom doktorice nauka. Odrasla je u Maglaju, došla u Sarajevo kako bi ostvarila svoje snove, postala je simultano i stipendistica Fondacije Hastor, a danas, s ostvarenim željama, ponosno i zahvalno govori o Fondaciji.

Emina se u Fondaciji pokazala kao izuzetno marljiva, vrijedna i odgovorna, a upravo jedna takva njena aktivnost promijenila je život dječaka iz Goražda:

Imali smo naviku da osnovcima i srednjoškolcima pišemo pisma. Jedan dječak iz Goražda pisao mi je da ne zna šta da upiše nakon osnovne škole. Ispričala sam mu svoju priču i mi smo se tako pismima dopisivali. Također, kada je birao fakultet, odabrao je upravo moj te smo postali kolege i prijatelji.

Biti stipendistica Fondacije Hastor Emini je bila velika motivacija i podrška. Ponosno ističe svoju zahvalnost Fondaciji i svemu što joj je bilo omogućeno kroz stipendiranje. Nerijetko, sitnice su bile te koje su Emini dale vjetar u leđa:

Naše životne priče bile su veoma teške. Neko nije vjerovao da ćemo uspjeti mi – iz malih sredina. Kroz ta pisma uvidjela sam da nisam jedina kojoj je teško. Danas uživam gledati kako ti ljudi grade karijere i porodice.

Naša doktorica nauka gaji ljubav prema uređenju vrtova. Kako nam objašnjava, svaki vrt je originalan:

U tom poslu mi ne možemo ništa kopirati. Možemo uzimati razne inspiracije, ali na kraju, vrtu dajemo svoj pečat. U osnovi to je multidisciplinarni pristup. Prema tome, dinamičan je posao. Prvi moj vrt nije bio tako idealan kao neki posljednji koji sam projektirala.

Sigurni smo da će Eminina pozitivna energija uljepšati vaš dan, stoga, klikom na link, uživajte u cijeloj epizodi: