U novoj epizodi Podcasta Fondacije Hastor, spremite dozu maksimalne koncentracije i pažljivo saslušajte koje to poruke i upozorenja šalje iskusna psihologinja, Vedina Ajanović. Vedina je alumnistica Fondacije Hastor koja godinama gradi zavidnu karijeru u polju psihologije, a fokus njenog rada je ponajviše na dječijoj, razvojnoj i socijalnoj psihologiji.

Složit ćemo se da je uvijek teško biti roditelj, no danas u vremenu masovnosti društvenih mreža i viralnih sadržaja, roditelji imaju mnogo više pitanja na koja treba da obrate pažnju. Jedno od takvih pitanja, svakako je i vršnjačko nasilje koje s razvojem tehnologije, dodatno napreduje.

Upravo razvoj tehnologije, društvenih mreža i sve ovo što mi živimo danas, pogoduje razvoju vršnjačkog nasilja, jer je postalo dostupnije, brže se širi. Vrlo je lako doći do fotografije nekog vršnjaka, tu fotografiju zloupotrijebiti i da je, u roku od pola sata, vidi cijela generaciji u školi ili gradu. Tako da može da bude destriktivnije, sa puno većim posljedicama i automatski da djetetu to puno teže pada, objašnjava naša alumnistica i naglašava značaj roditeljskog pristupa djetetu te daje konkretan primjer kako roditelj može direktno utjecati na reakcije svog djeteta:

Roditelj uči dijete da ima svoj doživljaj i da je doživljaj emocije uredu, da si ti ljut jer se nešto nije napravilo, ali nije uredu da tu ljutnju manifestuješ  tako da nešto rušiš, razbijaš ili da nekog udaraš, ali je uredu da si ljut. Znači, roditelj djetetu validira emociju koju osjeća, ali mu koriguje tu neku manifestaciju emocije.

Pored teme roditeljstva koja je uvijek značajna i zanimljiva, u našem razgovoru dotakli smo se i samopouzdanja i samopoštovanja gdje je Vedina objasnila zašto jedno uslovljava drugo:

Ne možemo govoriti o samopouzdanju bez samopoštovanja, jer su to usko povezane dvije komponente. Samopoštovanje ide iz osjećaja lične vrijednosti, ako znam da vrijedim i imam svoju vrijednost. A temelj te vrijednosti je prvenstveno to što: postojim, dišem, živim, pored toga sam nečije sestra, prijateljica, majka… sve su to moje vrijednosti i ono što meni suštinski daje smisao. Tu se gradi samopoštovanje. Nešto gdje mi dozvoljavamo, u kojoj mjeri da se ljudi ponašaju prema nama, kako se mi ponašamo prema sebi. Samopouzdanje je vjerovanje u svoju sposobnost, da ja nešto mogu, da nešto znam i ako ne znam da ću sada da naučim.

Sigurni smo da ćete u ovoj epizodi pronaći mnogo toga korisnog i za sadašnjost, ali i budućnost koja čeka da spremno prihvatimo sve izazove.