O ponosu i zahvalnosti

U subotu 16.09.2017. godine održan je redovni mjesečni sastanak studenata naše Fondacije. Interesantan podatak jeste i taj da se na ovaj datum prije jedanaest godina potpisao prvi ugovor sa stipendistom, a nakon dva mjeseca i prvi studentski ugovor o stipendiranju.

Sastanak je poučnom anegdotom otvorio učitelj Ramo koji je svojim govorom podsticao studente na vrijedan i uporan rad, istrajnost i kreativnost. Kroz svoje izlaganje učitelj je govorio i o kulturnoj baštini te njenom bogatstvu na našim područjima dodajući da će nas „različiti krajevi izložiti različitim idejama“.

Drugi dio sastanka vodio je direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin govoreći nam o svemu onome što Fondacija jeste. Prezentacija je pratila hronološki razvoj i evoluciju Fondacije od prvih 304 do sadašnjih 1825 stipendista – zavidan broj mladih ljudi kojima Fondacija pomaže kako bi postali samosvjesni lideri u svojim zajednicama. U toku ove prezentacije nisu zaboravljeni ni zanemareni uspjesi stipendista Fondacije kako sadašnjih tako i bivših stipendista kojima se Fondacija izuzetno ponosi.

Ovomjesečni sastanak studenata stipendista posjetio je i naš bivši stipendista Alem Merdić koji trenutno obavlja funkciju asistenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Student decenije, Zlatni student Ekonomskog fakulteta u Zenici, dobitnik „Povelje dekana“ tri godine zaredom samo su neke od mnogobrojnih nagrada i priznanja koje su obilježile Alemov studij. Krajem juna odbranio je i svoj drugi magistrat, a  na putu uspjeha nije zaboravio ni podršku Fondacije Hastor. Ovom prilikom Alem se zahvalio Fondaciji na bezuslovnoj podršci i istakao njenu zaslugu za sva njegova dosadašnja postignuća. Svoju zahvalnost iskazao je i u svom magistarskom radu gdje je jedan dio posvete posvećen upravo Fondaciji Hastor. Na ovom sastanku Alem je prisutnima pročitao posvetu, a svoj magistarski rad poklonio učitelju Rami.

Prema riječima direktora Fijuljanina upućenima prisutnim u sali, svi bi trebali biti prije svega dobri studenti a nakon toga ambasadori ideje Fondacije Hastor pa samim tim i dio pokretačkog mehanizma.

Svi prisutni napustili su sastanak ponosni što su dio jedne dobre stvari, jednog dobrog mehanizma, jedne velike porodice.

Mirza Okić