Održivim razvojem u sadašnjosti do vizije budućnosti

U subotu, 9. juna 2018. godine, održan je još jedan u nizu mjesečnih sastanaka stipendista Fondacije Hastor, a prostorije ASA Prevent grupacije su i ove subote bile krcate uspješnim mladim ljudima, željnim da saznaju nešto novo i ojačaju spone zajedništva. Prisutni stipendisti su imali priliku prisustvovati druženju na kojem se govorilo o izuzetno značajnoj i aktuelnoj temi, koja se odnosi na održivi razvoj te se uključiti u promišljanje o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu žele izgraditi do 2030. godine.

Ovomjesečni sastanak je, kao i svaki dosad, protekao u duhu zajedništva. Ono što je obilježilo ovomjesečni sastanak je bilo predavanje Aide Salkić, menadžerice korporativnih komunikacija ASA Prevent grupacije, o ciljevima održivog razvoja, kako u kontekstu poslovnog svijeta u BiH, tako i na globalnom nivou.

Najbolji pokazatelj toga koliko je održivi razvoj neophodan u današnjem svijetu su UN-ovi Globalni ciljevi održivog razvoja postavljeni 2015. godine, čije je ispunjenje planirano za 2030. godinu. Ovih 17 osnovnih ciljeva je međusobno isprepleteno te je postizanje održivog razvoja moguće samo ukoliko se svaki pojedinac, kompanija i država odluči obavezati da će svoje djelovanje podrediti ovim ciljevima. Sfere društva, privrednog razvoja i okoliša čine tri aspekta održivog razvoja, te tako odgovorno i savjesno poslovanje kompanija ne utiče samo na ekonomski razvoj i napredak zajednice, već potpomaže rješavanju brojnih drugih pitanja i društvenih problema. Iz ovog razloga je predavanje Aide Salkić otpočelo kratkim videom kojim su predstavljene trenutne aktivnosti i područja djelovanja Prevent-a, a pred prisutne stipendiste Fondacije Hastor je stavljen važan zadatak: da razmisle koja je njihova vizija Bosne i Hercegovine do 2030. godine i da istaknu ciljeve za koje smatraju da se trebaju naći u viziji ASA Prevent grupacije. Prije ovog glavnog zadatka, stipendisti su trebali promisliti o tome da li se i koje kompanije u BiH zalažu za ispunjenje sljedećih ciljeva: zaštita okoliša i efikasno korištenje resursa, briga za uposlenike, kvalitetno obrazovanje, transparentnost, podrška društvenoj zajednici, inovacije i infrastruktura. Stipendisti su se željno uključili, a nemali broj njih je, pored drugih kompanija i organizacija, istakao posvećenost Fondacije Hastor kada su u pitanju kvalitetno obrazovanje i razvoj društvene zajednice.

Briljantnost mladih umova je najviše došla do izražaja u nastavku sastanka kada su se u sklopu naredne aktivnosti stipendisti podijelili u grupe i razmjenjivali mišljenja o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebala biti do 2030. godine. Predstavnici grupa su podijelili zaključke do kojih su došli grupnim radom, a problemi i ciljevi kojih su se dotakli uključuju besplatno visoko obrazovanje, zadržavanje stručnog kadra u BiH, rješavanje situacije u zdravstvu, racionalno korištenje prirodnih resursa itd. Ipak, ono što je bilo primjetno u viziji svake grupe je želja za cjelovitom i ekonomski stabilnom Bosnom i Hercegovinom, odnosno, riječima jedne od grupa, „zemljom u koju se njeni potomci vraćaju, a ne odlaze“. Na spomen podjela koje vladaju u BiH, učitelj Ramo se osvrnuo oko sebe i rekao da je upravo prostor na kojem su stipendisti okupili, prostor Fondacije Hastor, mjesto na kojem nacionalne i religijske podjele nestaju. Učitelj je potom sa stipendistima podijelio svoju viziju, utemeljenu na čovječnosti i želji da se pomogne drugome; biti čovjekom prije svega je najbitniji korak koji možemo poduzeti i to je korak koji će ovoj zemlji donijeti prosperitet i stabilnost.

O ovoj temi će biti riječi i na narednom sastanku koji će uslijediti nakon konferencije „Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja“. Stipendisti Fondacije Hastor su dobro došli na ovu konferenciju u cilju još produktivnije diskusije u julu, iako je neophodno naglasiti da su i tokom današnje diskusije stipendisti iznova pokazali svoju razboritost i posvećenost pitanjima od globalnog značaja.

Mia Babić