Osamnaest ponosa Fondacije Hastor

Najljepši momenti za našu Fondaciju jesu oni kada shvatimo da je kraj jedne i početak nove godine. Tada rezimiramo uspjehe naših studenata, koji su svojim trudom, radom i nesebičnim zalaganjem u toku školovanja prikupili najvažnija priznanja. Ove godine vam s ponosom predstavljamo osamnaest ponosa Fondacije Hastor koji su se u prethodnoj godini istakli izvrsnim rezultatima u okviru školovanja te su odlikovani značajnim nagradama i priznanjima.

Ena Bešo

Ena je naša stipendistkinja koja dolazi iz Stoca, a završila je Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike na Sveučilištu u Mostaru. Prosječna ocjena koju je ostvarila na Studiju elektrotehnike, smjer Elektroenergetika, iznosi 5.00. Time je Ena okitila svoj studij Dekanovom nagradom i Zlatnom poveljom Sveučilišta u Mostaru.

Biti dio porodice poput Fondacije Hastor za mene predstavlja veliku čast. Činjenica da postoje članovi zajednice koji prepoznaju i istinski cijene trud uložen kroz obrazovni proces donosi dodatnu motivaciju za mene kao studenticu. Ovim putem se želim zahvaliti Fondaciji, jer već dugi niz godina uspješno doprinosi stvaranju prosperitetnog društva stavljajući obrazovanje na prvo mjesto.

Maida Husnić

Maida je završila master studij na Fakultetu humanističkih nauka, Odsjek za bosanski jezik i književnost pri Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i time stekla zvanje magistar bosanskog jezika i književnosti. Prosječna ocjena bila je 10.00, što je krunisalo njen studij Zlatnom plaketom Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Maida je proglašena za najboljeg studenta Fakulteta humanističkih nauka.

Prepoznavanje uspjeha studenata uvijek predstavlja izuzetno značajnu motivaciju i podstrek za buduće korake. Jedan od presudnih faktora na putu ka uspjehu je dobro okruženje. Ja sam imala sreću da sam već nekoliko godina dio kolektiva Fondacije Hastor, koja mi je pružala svesrdnu podršku i pomoć. Sve svoje uspjehe slavim zajedno s Fondacijom, nastojeći joj se odužiti za preneseno znanje, podršku, hrabrost i ljubav. Zahvaljujući volontiranju s učenicima i mjesečnim sastancima studenata imala sam priliku upoznati brojne kolege iz cijele BiH, družiti se s njima, razmjenjivati mišljenja i ideje, razvijati vlastite vještine i sposobnosti kroz rad s djecom. S druge strane, članstvo u redakcijskom timu mi je pružilo nezaboravno iskustvo, s obzirom na moju struku, ali i nezaboravno druženje s mojim kolegicama i kolegama.

Adisa Bolić

Stipendistkinja Fondacije Hastor Adisa, porijeklom iz Bosanskog Petrovca, svoj dolazak u Sarajevo je obilježila na najbolji način. Završila je Prirodno-matematički fakultet, smjer Teorijska kompjuterska nauka, ostvarivši ukupnu prosječnu ocjenu 10.00. Zahvaljujući tome, Adisa je dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. 

Fondacija Hastor mi je dosta pomogla kroz školovanje i život općenito, jer stipendiju primam još od 5. razreda osnovne škole, naročito finansijski. Fondacija mi je omogućila odlazak na školovanje u Sarajevo, gdje sam imala bolje uvjete za pripremu na matematička takmičenja, ali i razne školske i druge potrebe. Kroz aktivnosti Fondacije upoznala sam osobe s kojima sam i danas u dobrim odnosima, što smatram jako značajnim.

Igor Petković

Igor je završio Pravni fakultet u Sarajevu, gradu u kojem i živi. Prosječna ocjena tokom njegovog studija bila je 9.88. Ovako visoka prosječna ocjena se nagrađuje Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu, koju je naš Igor i osvojio.

Zahvalan sam Fondaciji Hastor na pruženoj prilici da budem član porodice i usmjerim pažnju ka volontiranju i pomaganju zajednici. Rad u Fondaciji je moj prvi ozbiljniji volonterski angažman. Načelima koje sam naučio ću se voditi cijeli život.

Ajdin Muharemović

Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu je otišla i u ruke našeg stipendiste Ajdina, koji dolazi iz Zenice. Svoje akademsko zvanje je stekao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Prosječna ocjena tokom studija na Odsjeku za matematiku, smjeru Teorijska kompjuterska nauka iznosila je 9.71.

Pored finansijske pomoći u vidu stipendije, značaj Fondacije je za mene i u prijateljstvima i mreži poznanstava koja stičem kroz volonterski angažman. Vjerujem da mi ovakav vid poznanstava može pomoći u budućnosti, ne samo u  društvenim poduhvatima, nego i u mom profesionalnom životu.

Amra Dedić

Povelja dekana za najbolju studenticu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici u prethodnoj akademskoj godini zasluženo je otišla u ruke naše stipendistkinje Amre Dedić, zahvaljujući njenom visokom prosjeku 10.0. u prošloj akademskoj godini. Amra posebno ističe vrijednost volontiranja u Fondaciji, kazavši:

Mnoge životne vrijednosti se nauče kroz volonterski rad u Fondaciji. Sasvim sigurno svi nauče koliko je važno doprinijeti svojoj zajednici, koliko je važno pomagati drugima, koliko smo zaista sposobni malim djelima učiniti veliku stvar. Ono što je za mene vrlo važno jeste to da sam naučila kako da učim, i to od svakog ponešto. Kroz rad s mladim ljudima trudila sam se od svakog ponijeti ono najljepše, ali i prenijeti im ono što smatram da je važno da nose dalje sa sobom. Naučila sam kako da slušam, a kada sam naučila kako slušati, onda sam uspijevala prepoznati ideju, vrijednost i talenat koji nosi svako od tih mladih ljudi.

Ana Milijević

Ana je naša stipendistkinja koja je uspješno završila Akademiju likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo i ponosna je vlasnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Prosječna ocjena kojom je okončala studij je 9.56.

Smatram da sve što stvaramo, raste iz korijena svakodnevnice koju živimo, pa tako, osim godina truda, iza moje Zlatne značke stoji mnogo više. Prije dvije godine postala sam stipendistkinja Fondacije Hastor, koja me, osim značaja obrazovanja učila i nečemu ipak mnogo važnijem, a to je ljubav i požrtvovanost koju smo gajili novim prijateljstvima, mjesečnim sastancima te volonterskim satima. U današnje vrijeme popularna je riječ ‘virus’. Iskoristit ću ovu priliku da toj riječi za promjenu dam mnogo ljepše značenje, rekavši da smo u u Fondaciji Hastor, zbog svega navedenog u prethodnim redovima, dobili ‘virus dobročinstva’. Iskreno se nadam da je to jedini  virus koji ćemo sa sobom nositi cijeli život i od kojeg se nećemo izliječiti nikada.

Kemil Bekteši

Kemil Bekteši, stipendista koji dolazi iz Sarajeva, završio je Akademiju likovnih umjetnosti na odsjeku Slikarstvo. Tokom studija, njegov prosjek je iznosio 9.54 te je time njegov studij krunisan Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu.

Kao što sam i mnogo puta do sada spomenuo, Fondacija Hastor je zaista odlično mjesto za mlade i ambiciozne ljude. Smatram da je nama mladima od izuzetne važnosti biti okruženi ljudima koji su uvijek puni podrške. Fondacija Hastor, kao i njeni volonteri su uvijek nesebično pružali motivaciju, koja je svima nama potrebna, posebice u ovako čudnom periodu u kojem se trenutno nalazimo. Kada je riječ o važnim lekcijama, Fondacija me je naučila da se rad, trud i zalaganje uvijek isplate!

Aldijana Zukić

Aldijana Zukić je stipendistkinja Fondacije koja dolazi iz Mostara. Za ostvareni uspjeh u prethodnoj akademskoj godini našla se među deset najboljih studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru te joj je uručeno priznanje Dekanova nagrada.

Član sam Fondacije Hastor već tri godine, i tokom tih godina sam upoznala mnogo ljudi i sklopila brojna prijateljstva. Iako sam u početku mislila da ću od Fondacije dobiti samo finansijsku pomoć, već sam se tokom prvog mjesečnog sastanka uvjerila u suprotno. Shvatila sam da sam zapravo dobila još jednu porodicu, na koju u svakom trenutku mogu računati. Tokom volontiranja sam naučila dosta novih stvari te svakako stekla određene vještine s kojima se prije ovoga nisam susretala. U budućnosti želim na određeni način pomagati drugima, jer sam se sama uvjerila koliko znači pomoć i podrška drugih. Zahvalna sam, a svakako da mi je velika čast biti članom ove porodice, što i ističem u svakoj prilici.

Kenan Kraković

Sjajnim rezultatima na različitim poljima može se pohvaliti naš stipendista Kenan Kraković, svršeni student Odsjeka za genetiku i bioinžinjering Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke Međunarodnog univerziteta Burch u Sarajevu. Zahvaljujući izvanrednim rezultatima Kenan je izabran za studenta generacije na nivou univerziteta koji je pohađao:

Godine 2018. godine sam postao stipendistom Fondacije, uz čiju sam podršku, finansijsku i podršku kolektiva, uspio da se fokusiram na učenje te sam ostvario sve što sam zacrtao do kraja svoga studija. Izabran sam za jedan od najvećih istraživačkih programa na svijetu u mom polju istraživanja, pokrenuo sam potpuno novu laboratoriju na fakultetu, osvojio sve stipendije za magistarski studij na koje sam se prijavio, a sada sam izabran za studenta generacije na nivou svoga univerziteta. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da sam tokom studija morao raditi svaki dan, tako da mi je, zahvaljujući Fondaciji, omogućeno da se usmjerim na akademske ciljeve. Zbog toga ću uvijek biti dugo zahvalan i osjećati se dužnim te se truditi da sve uloženo u mene pretočim u djela na koja će Fondacija moći biti ponosna.

Nedžma Salkić

Dekanova nagrada za izvrstan uspjeh u prethodnoj akademskoj godini pripala je i našoj stipendistkinji Nedžmi Salkić, kao jednoj od najboljih studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Svakim danom studiranja sam se trudila postići više, naučiti sve nove ekonomske pojmove, pojave, zakone i teorije. Pored redovne literature, čitala sam i druge knjige vezane za ekonomiju i sve to u cilju proširenja svoga znanja. Trud se isplatio već nakon prve godine, pored ostvarenog odličnog uspjeha, postala sam i stipendistkinja Fondacije Hastor. Stipendistkinja sam godinu dana, a time i član jedne velike porodice, porodice koja mi pruža pomoć i podršku i koja me ohrabruje da budem što bolja verzija sebe. Zahvaljujući upravo Fondaciji Hastor, bogatija sam za nova prijateljstva, iskustva i vještine. Pored toga, kroz volontiranja u Fondaciji Hastor uvidjela sam značaj istog i načine na koji mladi mijenjaju svijet.

Alek Isaković

Alek je završio Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za dirigovanje, smjer Orkestarsko dirigovanje. Njegov studij je krunisan Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu, jer je Alek tokom studija ostvario prosječnu ocjenu 9.53.

Smatram da naša Fondacija ohrabruje ljude koji imaju potrebu da se suprotstave negativnim aspektima društva današnjice i pokušavaju da se njihov glas čuje i nešto vrijedi, kako bi tim glasom mogli nešto promijeniti. Ovim putem moram reći da mi je bila zaista velika čast u januaru prošle godine postati dio jedne velike porodice Fondacije Hastor, jer zaista pruža opcije i mogućnosti svakog vida napretka, dakle, najmanje mislim na finansijsku podršku, iako im se i na tome mora odati jedno veliko priznanje, ali najviše na tome kako kroz svoja druženja (nažalost prekinuta uživo već mjesecima zbog epidemije) uči svoje stipendiste kako da postanu bolji ljudi u svojoj okolini i prema samima sebi.

Amina Vatreš

Naša Amina dolazi iz Sarajeva i završila je Fakultet političkih nauka, Odsjek za komunikologiju. Amina je dobitnica dvostruke Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu, za prvi i drugi ciklus studija. Amina je, na osnovu prosjeka 9.79 na drugom ciklusu studija, proglašena za najbolju magistricu Odsjeka za komunikologiju. Članica Fondacije bila je 13 godina. Svoje vještine u Fondaciji iskazala je kroz uredništvo u redakcijskom timu.

Imati Fondaciju Hastor kao jedan od temeljnih oslonaca u kompleksnom procesu obrazovanja, odrastanja i konsekventno tome i same izgradnje ličnosti, uistinu je bila kako velika čast i privilegija, tako i ogromna odgovornost. Status stipendiste sam od samog početka percipirala kao status svojevrsnog ambasadora svih krucijalnih vrijednosti koje ona u okviru svog dugogodišnjeg progresivnog djelovanja promovira, njeguje, ali i prenosi na mlađe. Snažnu povezanost s Fondacijom opisala bih na sljedeći način: Fondacija i ja smo, kroz proteklih trinaest godina koliko sam njenim dijelom, rasle i napredovale zajedno. Prateći i podržavajući sva moja postignuća u domenu formalnog obrazovanja, od osnovnoškolske klupe, pa sve do fakultetske katedre, Fondacija je predstavljala jedan od najznačajnijih faktora moje velike ambicije i samokritičnosti, pa s tim u vezi i konačnog uspjeha na polju visokoškolskog obrazovanja.

Almedina Numić

Almedina dolazi iz Ilijaša, a završila je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za anglistiku. Prosjek nakon drugog ciklusa studija iznosio je 9.76, a naša Almedina se time okitila Srebrenom značkom Univerziteta u Sarajevu.

Mislim da je Fondacija Hastor jedna od rijetkih organizacija koja je i nakon toliko godina djelovanja ostala vjerna svojoj izvornoj misiji, viziji i ciljevima i da je upravo to ono što je čini posebnom. Bila mi je izuzetna čast zvati se stipendistom naše Fondacije i koračati zajedno s njom na putu promjene našeg društva ka boljem. Svoju zahvalnost za sve što sam naučila i stekla u Fondaciji je zaista teško iskazati kroz nekoliko rečenica te mi ne preostaje ništa drugo nego da tu zahvalnost iskažem svojim djelima i tako doprinesem djelovanju Fondacije i utjecaju koji ona ima na naše društvo. Ovaj uspjeh koji sam ostvarila je prvi korak ka tome. Fondaciji Hastor od srca želim još mnogo godina uspješnog, humanog rada i djelovanja!

Amar Halilović

Amar je stipendista koji dolazi iz Sarajeva, gdje je i završio Elektrotehnički fakultet, smjer Automatika i elektronika. Prosječna ocjena tokom studija za prvi i drugi ciklus iznosila je 9.38. Amar je dobitnik Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu za prvi i drugi ciklus studija. 

Fondacija Hastor, pored novčane podrške, pruža sjajnu mogućnost mladim osobama za lični napredak i obrazovanje. Kroz rad i djelovanje u Fondaciji Hastor je stvoren ambijent za otvaranje novih puteva vidika koji stipendisti koriste da kroz volonterski rad zajedno s uposlenicima Fondacije Hastor djeluju pozitivno na svoju lokalnu sredinu, a time i na svoju Bosnu i Hercegovinu. Za 4 akademske godine koliko sam bio stipendista Fondacije Hastor, unaprijedio sam svoje socijalne, volonterske i organizacione vještine, stekao prijatelje i poznanike, kao i vrijedno iskustvo koje će mi sigurno koristiti u budućnosti. Na tome sam veoma zahvalan Fondaciji Hastor.

Adnan Hatibović

Priznanje Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu zasluženo je pripalo i našem stipendisti Adnanu, koji dolazi iz Sarajeva, a završio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, smjer Sociologija. Ukupan prosjek kojeg je ostvario tokom čitavog studija (I i II ciklus) iznosi 9.35.

Podrška i značaj Fondacije Hastor prvo se primijetila u finansijskom aspektu. Na taj način su uveliko olakšane svakodnevne aktivnosti i školovanje te je to doprinijelo rasterećenju porodičnog budžeta. Ipak, svoditi doprinose na spomenuto, znači svoditi proteklo vrijeme samo na jedan aspekt; isključivo fokusiranje na novčani doprinos znači zanemariti višedimenzionalnost ličnog razvoja koji sam doživio u Fondaciji. Rad s učenicima pomogao mi je u razvoju pedagoških sposobnosti, a volontiranje u administraciji pružilo mi je i nadogradilo znanja i sposobnosti kada su organizacioni aspekti rada u pitanju. Dodatne aktivnosti u kojima sam učestvovao omogućile su provjeravanje vlastitih kompetencija i potencijala, podizanje samopouzdanja, stjecanje dodatnih poznanstava i različitih pozitivnih doživljaja. U konačnici, pruženo mi je razvijanje međuljudskih odnosa, omogućeno kvalitetno druženje i razvijanje vlastite društvenosti. U jednoj rečenici sročeno, moglo bi se reći da je Fondacija Hastor otvorila  puteve ka dodatnoj (samo)nadgradnji, uočavanju vlastitih nedostataka, prevladavanju postojećih ograničenja i dodatnom upotpunjavanju ličnosti.

Lamija Vrnjak

Lamija dolazi iz Sarajeva. Završila je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, smjer Računarstvo i informatika. Prosječna ocjena tokom studija iznosila je 9.16, a time je naša Lamija postala dobitnica Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu.

Stipendista sam Fondacije Hastor od prve godine fakulteta. Kroz ove tri godine Fondacija mi je bila velika podrška, jer sam znala da uvijek imam nekoga kome se mogu obratiti. Pored toga, Fondacija se radovala mojim uspjesima i motivisala me da se usavršavam. Doista je poseban osjećaj kada se neko pored mojih najmilijih toliko zalaže za mene. Volontiranje je bilo lijek za moju dušu i način da se prizemljim i doprinesem svojoj zajednici. S ponosom kažem da sam član Fondacije i da mi je upravo ona bila velika pomoć na putu ka uspjehu.

Lajla Leko

Lajla je stipendistkinja Fondacije koja dolazi iz Travnika, a završila je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer Politologija, usmjenje Međunarodni odnosi i diplomatija. Prosječna ocjena tokom studija iznosila je 9.00 te je Lajla dobitnica Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu.

Fondacija mi je dosad bila izniman oslonac u životu, posebno kroz moje školovanje, imajući na umu da i dalje studiram. Često se podsjetim koliko sam sretna što sam dio Fondacije, što sam baš ja izabrana da budem jedna od mnogih članova ove porodice. Također, činjenica da su članovi Fondacije izvrsni studenti, učenici, ljudi, daje mi vjetar u leđa i osmijeh na lice. Upoznala sam dosta dobrih ljudi putem Fondacije, otvorila sebi nova vrata koja možda inače ne bih mogla otvoriti. Uvijek ću biti zahvalna Fondaciji što je tu za mene i nadam se da uspijevam opravdati povjerenje.

Ponosni na dosadašnje rezultate, s radošću i nestrpljenjem iščekujemo nove izazove i poduhvate naših stipendista i od srca im želimo mnogo uspjeha u savladavanju istih.

Fatima Gazić