U subotu, 13. jula održan je redovni mjesečni sastanak studenata stipendista Fondacije Hastor. Studenti su ovoga puta imali priliku prisustvovati nadasve zanimljivom i korisnom predavanju koje će im, sigurni smo, u budućnosti dobro doći.

Sigurno smo svi razmišljali o našim putanjama nakon završetka obrazovanja. Kuda i kako dalje? Kako do zaposlenja? Ono što je sigurno jeste da nas nijedan posao neće čekati. Naprotiv, mi smo ti koji treba da uložimo napore kako bismo došli do željenog zaposlenja.

 U prostorijama ASA Prevent grupacije ovog vikenda ugostili smo Zlatana Deljkića, HR menadžera ASA Osiguranja, najpropulzivnijeg domaćeg osiguravajućeg društva u BiH. Zlatan je studentima govorio o temi koja ih u ovom periodu najviše interesuje, a tiče se njihovog zaposlenja nakon završetka formalnog obrazovanja. 

Kao iskusan HR menadžer, gospodin Deljkić je studentima odao tajne dobro napisanog CV-a, motivacionog pisma i načine pripreme za pisanje istog. Prisutnima je, također, otkrio detalje bitne jednom poslodavcu prilikom odabira savršenih kandidata za određenu poziciju: od CV-a, motivacionog pisma, intervjua, dress code-a, rukovanja i svih ostalih sitnih detalja koji na poslodavca itekako ostavljaju utisak.

S obzirom na to da su auditorij činili studenti, uglavnom bez radnog iskustva, naš predavač je dao niz savjeta o tome kako nadomjestiti nedostatak istog. Naglasio je da je za studente koji će ubrzo kročiti na tržište rada jako bitno da se pored formalnog obrazovanja uključe u niz neformalnih aktivnosti poput volonterizma, studentskih praksi, osnivanja startup-a, učešća u raznim projektima, konferencijama, seminarima i slično.

Priprema za intervju, moguća pitanja i odgovori predstavljali su drugi važan segment subotnjeg predavanja, ali i selekcijskog procesa prilikom zapošljavanja uopće. Poziv na intervju s poslodavcem obično znači da smo korak bliže ka ostvarenju našeg cilja, ali to nikako ne znači da smo i pozivom na intervju dobili željeni posao. Putem intervjua poslodavac će ocijeniti istinitost našeg CV-a te kroz razna pitanja procijeniti da li smo upravo mi prava osoba za popunjavanje određene pozicije. Zlatan je ovom prilikom studentima otkrio i najčešća pitanja koja mogu da očekuju na razgovoru za posao, kao i pitanja koja kandidati mogu da postave poslodavcu.

Potraga za zaposlenjem nimalo nije jednostavna, a tržište rada je nemilosrdno kao nikad prije. Kročiti u jedno ovakvo okruženje potpuno je različito od onoga o čemu studenti obično maštaju, pa je zbog toga jedno ovakvo predavanje nužno za mlade ljude koji će se prije ili kasnije naći na ovoj putanji. Ono što je jako bitno jeste da ovu fazu života dočekamo spremni, a uz Zlatanove zlata vrijedne savjete, vjerujem da ćemo i biti!

Džulisa Otuzbir