Recept za uspjeh Maje Mehmedović

Šta nam je potrebno kako bismo ostvarili svoje ciljeve i bili uspješni? Neko će reći talenat, neko ustrajnost, a neko će reći ljubav. Za Maju Mehmedović na prvom mjestu je rad, a zatim i podrška. Pored navedenoga, tu se nalaze i ustrajnost, samodisciplina, kao i drugi faktori, od kojih je jedan vjerovatno i sreća.

 

U subotu, 10. juna, na redovnom mjesečnom sastanku, stipendisti Fondacije Hastor imali su priliku slušati životnu priču Maje Mehmedović, izvršne direktorice i članice uprave ProCredit banke. Ono što je studentima-stipendistima posebno bilo interesantno je podatak da je i gđa. Mehmedović zapravo „fondacijsko dijete“.

Majin životni put započinje u Sarajevu. Njeno djetinjstvo prekidaju ratna dešavanja na našim prostorima, te zbog toga sa roditeljima odlazi u izbjeglištvo u Split, a potom u Njemačku gdje završava srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Adaptacija u novo okruženje i jezička barijera predstavljale su ogroman izazov koji je Maja uspješno prevazišla svakodnevnim, višesatnim radom. Naglašava i podršku koju je dobila na tom putu, ne samo od roditelja već i od direktora škole, profesora, a kasnije i od jedne njemačke fondacije. Rad i podrška su dva bitna faktora pomoću kojih je uspjela da završi srednju školu u Njemačkoj kao treći najbolji đak u gimnaziji, da završi dva fakulteta, zaposli se, a usput i da sebe ostvari kao ličnost. Također ističe kako je za razvoj, pored podrške i rada, bitna i kritika, ali samo ona dobronamjerna.

Svaka uspješna osoba ima svoj recept za uspjeh. Stipendisti Fondacije Hastor tokom mjesečnih druženja nerijetko imaju priliku da slušaju inspirativne životne priče uspješnih ljudi, i nakon svake odslušane možemo primijetiti da svi recepti za uspjeh ipak imaju nešto zajedničko. Na našem junskom mjesečnom sastanku naučili smo da uspjeh nikada ne dolazi sam od sebe. Njemu prethodi puno rada, truda, ustrajnosti, a ljubav, podrška i faktor sreće vjetar su u leđima na tom putu.

Naša gošća nas je podsjetila na veliku vrijednost naše Fondacije, a tu se može istaći i bogatstvo koje stječemo kroz naša poznanstva. Svakog mjeseca naši stipendisti imaju priliku upoznati nekoga ko živi na udaljenosti od preko 50, 100 ili više kilometara od njega. Ovo je mjesto gdje se stječu prijatelji za život, prijatelji koje, pored sitnica koje nas čine posebnima, povezuje jedna velika nit – Fondacija Hastor.

Sadžida Kosovac