Umjetnost u doba pandemije COVID-19: Stipendista Fondacije Hastor Kemil Bekteši učesnik talijanske online izložbe „Insieme“/“Zajedno“

Pandemija virusa COVID-19 svoj danak je uzela i u umjetničkom svijetu, pa su zbog restriktivnih mjera zabrana kretanja i socijalnog distanciranja otkazana sva otvorenja izložbi, a sve galerijske i muzejske postavke su zatvorene za javnost. Tako se i umjetnost, kao i većina ljudskih djelatnosti danas, premjestila iz realnog u virtuelni svijet. Online izložbe postale su općeprihvaćena alternativa, koja je do sada poprimila različite oblike – od virtuelnih simulacija galerijskog prostora, videomaterijala koji bilježe umjetničke postavke, do animiranih reprodukcija umjetničkih radova.

Jedan od vidova online izložbi je i postavljanje reprodukcija radova na privremene web-stranice, a upravo takav oblik poprimila je online izložba koju je organizovao mladi italijanski režiser i umjetnik Gianmarco Donaggio.

Na poziv gospodina Donaggia, na spomenutoj izložbi učestvovao je i umjetnički dvojac iz Sarajeva, SIN-ovi, predstavljajući rad “Contemporary (Re)Production”. Iako se originalno radi o videoradu, zbog specifičnosti online postavke, rad je modifikovan u format gif-a.

Umjetnički duo SIN-ovi produkt je dvogodišnjih rasprava i analiza savremene umjetnosti, te međusobnog savjetovanja dva mlada umjetnika, Kemila Bektešija, stipendiste Fondacije Hastor i Adne Muslija, studentice master studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji su višesatne razgovore odlučili pretočiti u sintetiziranu umjetničku praksu. Zbliženi pitanjem identiteta i nedoumicom “Ko smo, šta smo i kome pripadamo?”, postavili su zajedničko pitanje “Kuda idemo?”. Umjetnička praksa, čiji se konceptualni osnov može sažeti u dijalektiku pojmova tradicija – politika – cenzura, spoj je tradicionalnih i savremenih likovnih tendencija.

SIN-ovi svojim radom žele potaknuti dijalog, kritičko razmišljanje i propitati ono o čemu se šuti, s uvjerenjem da umjetnost koja podstiče diskusiju može biti generator društvenih promjena i razvoja građanske svijesti. Do sada su svoj rad predstavili u prostorijama Kolektiva Odron, izložbom SIN teza.

Kemil Bekteši rođen je u Beogradu, gdje započinje svoje osnovno obrazovanje, a završava ga u Sarajevu. U Sarajevu je pohađao Srednju školu primijenjenih umjetnosti na Odsjeku za slikarstvo u klasi prof. Nevenke Ilić Georgijević. Nakon završene umjetničke škole, upisuje slikarstvo u klasi prof.mr. Amera Bakšića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan semestar studija provodi u Portugalu, gdje je slikarstvo učio u klasi prof. Domingosa Loureiro na akademiji u Portu. Pored slikarstva bavi se skulpturom i grafikom, a posebnu pažnju pridaje konceptualnoj umjetnosti i umjetnosti performansa. Do sada je izlagao na nekoliko grupnih izložbi u Sarajevu, Beogradu i Trebinju, Banjoj Luci, te jednoj samostalnoj, kao član dua SIN-ovi. Trenutno živi u Sarajevu.

“Novonastala situacija prouzrokovana pandemijom COVID-19 podsjetila nas je da je solidarnost ljudska osobina, koju ne smijemo zaboraviti, te ukazala nam koliko zapravo ovisimo o međuljudskim odnosima i kontaktima. Rad “Contemporary (Re)Production” podsjeća posmatrača da se život, ali i umjetnost, baziraju na suodnosima, kolaboracijama i tiho govoreći ‘Jedno nije dovoljno’. “

Upravo zbog toga, SIN-ovi predstavljaju ovaj rad na izložbi koja nosi nazivi “Insieme”, u prijevodu sa talijanskog “Zajedno”.                                                                                                                                            

Pripremila: Una Karabeg