Fondacija Hastor će u saradnji s članicama ASA Prevent grupacije učestvovati u projektu obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u 2015. godine, koji organizuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Projekat će biti realiziran u periodu 20-24. aprila 2015. godine u prostorijama CPCD-a u Sarajevu.

Dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Ustanovila ga je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), s ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblast informacijsko-komunikacijskih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu – svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu u godini.

Tokom cjelodnevnog programa, IT eksperti iz kompanija Prevent BH i Establish Sarajevo će održati radionice na temu izbora karijere, novih softvera i projekata na kojima rade. Tokom ove sedmice bit će organizovani i Dani otvorenih vrata kada će Establish ugostiti nekoliko djevojaka i približiti im informacijske tehnologije i poslovno okruženje, dok u Prevent grupaciji spremaju vrijedne poklone za djevojke koje budu najuspješnije u nagradnoj igri pod nazivom „Zašto je meni bitan ICT?“

Dvije stipendistkinje Fondacije Hastor, Azra Bećirović i Muamera Habibović će imati priliku da upoznaju priznate bh. ekspertice iz IT sektora te će prisustvovati inovativnim radionicama, edukativnim i informativnim sastancima.

Resursni centar CPCD-a poziva sve djevojke uzrasta 13-19 godina da učestvuju u obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT).
Više o samom projektu i načinu prijave možete pročitati na:

http://www.civilnodrustvo.ba/vijesti/poziv_za_ucesce_na_obiljezavanju_medjunarodnog_dana_djevojaka_u_informaciono_komunikacionim_tehnologijama_ict_.html