Kao i svakog mjeseca, zanimljive radionice i predavanja se održavaju na sastancima za stipendiste Fondacije Hastor. Pored svih mogućnosti koje pruža, Fondacija Hastor svoje stipendiste obogaćuje i novim poznanstvima sa jako uspješnim liderima, te im pruža priliku da uče od najboljih, sa željom da takvi i sami postanu.

 

U subotu, drugog aprila, u prostorijama Fondacije Hastor, naši studenti su prisustvovali još jednom interesantnom, zanimljivom i korisnom predavanju. Zlatan Tuce, HR manager u farmaceutskoj kompaniji Roche je bio predavač na ovomjesečnom sastanku. Stipendistima je najprije približio svoj opis posla, te objasnio šta on to zapravo radi. Nakon predstavljanja, kako sebe tako i svog zanimanja, predavač, inače diplomirani psiholog, je počeo razgovor na temu „Karijera, personalni brend i zapošljivost“. Kroz jako zanimljivu prezentaciju, potkrijepljenu praktičnim primjerima i videozapisima tema je obrađena na najbolji mogući način. Uz razne pojmove, obradu same teme na teorijski način predstavljajući grafikone, te razlike između tipova karijere koje možemo da postignemo, predavač je praznine upotpunio sa primjerima iz vlastitog života kako bi nam što bolje prenio znanje iz ove oblasti.

Tri su pojma obilježila ovo predavanje: karijera vs. posao, Ja d.o.o. te zapošljivost. U prvom dijelu prezentacije, predavač se bazirao na karijeru i šta to predstavlja pojam karijera. Ukazao je na činjenicu kako se svijet modernizuje i kreće nekim novim ubrzanim stepenicama koji počivaju na tehnologiji koja sve više zamjenjuje ljudske vještine. Nakon toga je napravio distinkciju između karijere i posla, te objasnio razliku između ova dva pojma. Kroz interakciju s prisutnim studentima uspio je da pobudi zainteresovanost i navede na razmišljanje o temi o kojoj priča. Bitno je naglasiti da su studenti također učestvovali u samom predavanju iznoseći svoja mišljenja. U drugom dijelu prezentacije Zlatan je ukazao na važnost razvijanja personalnog brenda. „Svako ima svoj brend, približite sebi pojam brenda, tj. vežite ga za sebe“, poručio je Zlatan prisutnim studentima. Uz sve pouke koje možemo izvući gledajući s različitih gledišta ovu rečenicu, jedna od njih je također i ta da počnemo razmišljati o sebi kao o nekom ko ima svoj vlastiti brend, na kojem će još više raditi i od njega napraviti model, alat kojim će dalje hoditi kroz život i doći do željenog cilja.

Zapošljivost je također bila jedna od tema ovog predavanja. Zlatan je istakao važnost rada na svojoj zapošljivosti kako bismo uvijek bili konkurentni u svom poslovnom okruženju. Istaknuta je i važnost razvijanja u svojoj branši, a i van nje, tako da u svakom trenutku budemo atraktivni poslodavcima, kao i važnost razvijanja jedinstvenih znanja koja su od visoke strateške vrijednosti za određenu kompaniju. Predavanje je završeno raznim citatima, porukama i savjetima za budućnost, a svaka od njih je zaista bila jako korisna za sve prisutne studente. S ovog sastanka prenesena je jako bitna poruka za našu državu i stanje u kojem se trenutno nalazimo. Osjetila se i ogromna količina pozitivne energije, kao i želja studenata koji žele sačuvati svoju zemlju i od nje napraviti mjesto gdje će upravo oni biti lideri – čemu zapravo i teži Fondacija Hastor.

Zehra Gromilić