Anisa Karić rođena je 18. novembra 1998. godine u Sarajevu. Živi u Hrasnici gdje je završila Četvrtu osnovnu školu. Svoje srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži. Trenutno je studentica  treće godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a stipendistica je Fondacije Hastor već deset godina. Pored druženja s porodicom, slobodno vrijeme koristi za crtanje i vožnju biciklom.

Ističe kako se s volonterskim aktivnostima prvi put susrela kao učenica osnovne škole. Već tada je zavoljela Fondaciju i osjetila toplinu koju ona pruža svim stipendisticama i stipendistima. Anisa je kroz ovaj dugogodišnji period, kao ponosni član, imala mentore, a već sada, u fakultetskim danima, i sama je mentor grupi osnovaca. Ističe da je kod volonterskih aktivnosti najvažnije pokazati kako je taj proces lijep, ali i odgovoran.

Za sebe kaže da je najbolje opisuju njeni prijatelji koji kažu da je veoma komunikativna, ambiciozna i uporna osoba. Strah od neuspjeha ne postoji za nju. Anisa je poznata po svojim aktivnostima i volontiranju. Kada smo je upitali kako organizira svoja volontiranja, s velikim entuzijazmom nam je kazala:

Volontiranja su bila veoma dinamična i zanimljiva, uvijek provedena u vidu kreativnih radionica, kvizova ili obilazaka značajnijih lokacija u našoj blizini. Kada bih vidjela osmijeh na licima osnovaca ili zavrnute rukave dok boje i prave figurice od gline, interesovanje u njihovim očima dok igramo kvizove i sakupljamo bodove, znala bih da sam u tome uspjela.

Neophodno je istaći činjenicu da se volonterska druženja u Fondaciji Hastor i u doba pandemije koronavirusa odvijaju u punom kapacitetu, zahvaljujući predanosti našeg kolektiva sačinjenog od kreativnih, odgovornih i poduzetnih stipendista. Naime, naši studenti mentori svakoga mjeseca održavaju volonterske sastanke, jednakog kvaliteta kao i ranije i uz posvećenost svakom učeniku ravnopravno, putem raznih online platformi, kakve su Zoom, Microsoft Teams, Google duo, BigBlueButton i sl.

Usljed pandemije COVID-19 bilo je neophodno prilagoditi sve aktivnosti novonastalim okolnostima, pa tako i volontiranje. Anisa nam kaže da se i njen pristup morao promijeniti i prilagoditi, ali nije odustajala. S obzirom na sve okolnosti, volonterska druženja u Fondaciji Hastor su se nastavila putem raznih online platformi. Samim tim, količina zadataka u timu zaduženom za društvene mreže Fondacije se povećala, a Anisa je upravo tu dobila novi zadatak i stekla nove prijatelje.

Prilikom volontiranja, svaki stipendista stječe iskustvo kroz neki od timova, a Anisa je imala sreću da iskustvo stječe u dva tima:

Upravo zahvaljujući volontiranju, i na terenu i u timu društvenih mreža, shvatila sam i osjetila benefite koje donose i jedan i drugi vid volontiranja, jer su oba zaslužna za osobu koja sam danas. Kroz volontiranje s osnovcima i sama sam postala kreativnija, komunikativnija i strpljivija. Kroz volontiranje na društvenim mrežama naučila sam mnogo novih stvari vezanih za razne oblasti poslovanja, ali i života, odnosno da se svakim novim danom uči i spoznaje nešto novo. Spoznala sam i to koliko je važan timski rad.

Članice i članovi Fondacije, pored volontiranja, imaju mogućnost stjecanja drugačijih iskustava poput raznih takmičenja. Na jednom takvom učestvovala je i Anisa i kaže da je takmičenje „World Scholar´s Cup“ za nju predstavljalo iskorak dalje, odnosno izlazak iz komforne zone. Plasirajući se u završnicu takmičenja, Anisa i njen tim pokazali su da su sve prepreke koju se nađu na putu uspjeha savladive ukoliko vrijedno radite na ostvarenju cilja.

Za Anisu je Fondacija neizostavan dio njenog života i kaže da je kroz volonterski angažman naučila pružiti ruku drugima u nevolji. Smatra da joj je Fondacija postala neizmjeran oslonac u životu. Na kraju je svim stipendistima poručila:

Nikada ne odustajte od svojih snova i ciljeva. Hrabro i s ljubavlju radite ono što volite i ne dozvolite  da vas prepreke na putu do uspjeha obeshrabre. Moja poruka je da se uvijek držimo zajedno, da prihvatimo jedni druge baš onakvima kakvi jesmo, jer smo svi drugačiji i posebni i da tako zajedno napredujemo. Budimo ono čemu nas Fondacija Hastor uči – pokretači pozitivnih promjena u našem društvu.

Fatima Gazić