Dan planete Zemlje se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta, a sa službenim obilježavanjem se započelo 1992. godine kada je tokom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opšta skupština Ujedinjenih naroda 22. april je proglasila Svjetskim danom Zemlje.

Kao aktivni članovi svojih lokalnih zajednica, naši stipendisti su, u skladu sa samim konceptom obilježavanja ovog veoma značajnog datuma, dali svoj doprinos očuvanju i podizanju svijesti o važnosti brige o planeti Zemlji. Mnogi stipendisti Fondacije Hastor su odlučili obilježiti ovaj dan u sklopu aprilskih volonterskih aktivnosti, a mi u nastavku izdvajamo one najzanimljivije.

Stipendistica Amina Lendo je u svrhu obilježavanja Dana planete Zemlje, zajedno s manjom grupom najmlađih članova njihove lokalne zajednice, odlučila da aktivno doprinese istoj. Prva aktivnost je uključivala razgovor o planeti Zemlji, razmjenu ideja o načinima zaštite okoliša i svjesnosti o utjecaju globalnog onečišćenja na ljude i sam život.

Odlučili su da bi bilo odlično očistiti potok koji protiče kroz njihovu lokalnu zajednicu. Zajedničkim snagama su uspjeli očistiti većinski dio potoka te tako uljepšati krajolik njihove zajednice. Amina tvrdi da je bilo veoma ugodno provoditi vrijeme s mališanima koji su, bez obzira na svoju dob, veoma aktivni članovi zajednice te naročito zainteresovani da istu poboljšaju kad god mogu.

Jedna od aktivnosti naših stipendista povodom obilježavanja ovog datuma je bilo i sakupljanje otpada iz bazena jezera Pliva u blizini Jajca. U ovoj aktivnosti je učestvovala Ajka Čamdžić, stipendistica Fondacije Hastor, koja otkriva: Stanje na terenu je bilo veoma kritično zbog prevelike količine smeća u samom jezeru. Proveli smo skoro šest sati u posebnim gumenim odijelima u jezeru, pokušavajući što više smeća skupiti u vreće, pravilno rasporediti i odložiti. Jezero i dalje nije očišćeno od smeća, još uvijek je ostalo nekoliko kilometara obale koji se guše u smeću. Ipak, kaže da je ponosna na ovu akciju u toku koje je stotine vreća smeća sakupljeno i pravilno odloženo.

Sevla Kopić je, zajedno s rođakom, odlučila da volontiranje u lokalnoj zajednici uradi upravo na Dan planete Zemlje i to tako što će očistiti Jošanički potok u Vogošći. Jošanički potok je prelijepa destinacija koja je okružena šumom i zelenim površinama. Od centra Vogošće je udaljen otprilike 3,5 km što zahtijeva i malo veću fizičku aktivnost, a o situaciji koju su zatekli Sevla nam otkriva: Na putu do samog izvora Jošaničkog potoka, vidjeli smo dosta smeća koje se nalazi i u vodi i oko ognjišta predviđenih za roštiljanje. Iako je na putu do Jošaničkog potoka postavljen znak da je zabranjeno odlaganje smeća, nažalost, sa dosta istog smo se susreli.

Nakon očišćenog jednog dijela potoka, koliko je bilo pristupačno od drveća, Sevla i njen rođak su se zaputili nazad u Vogošću te razvrstavali pogrešno odložen otpad u kontejnerima za reciklažu. Našu malu, ali korisnu avanturu, završili smo sretni i zadovoljni time što smo Dan planete Zemlje makar u određenoj mjeri uspjeli obilježiti.

Alek Isaković