Da porodicu Fondacije Hastor čine najuspješniji učenici i studenti, potvrđuje nam i primjer naše nove stipendistice Abele Rastoder koja dolazi iz Sarajeva. Abela je trenutno studentica druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu s prosječnom ocjenom 10.0.

U novembru i decembru 2020. godine, pohađala je Kliniku iz međunarodnog i evropskog prava ljudskih prava (extracurricular program) te je, sa svojim timom, osvojila prvo mjesto u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava. Klinika iz međunarodnog i evropskog prava ljudskih prava u organizaciji ELSA Sarajevo, Pravnog fakulteta u Sarajevu i Fondacije „Konrad Adenauer“ tradicionalno se održava već nekoliko godina. Predavanja iz oblasti ljudskih prava i mehanizama njihove zaštite, s akcentom na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, vodili su istaknuti pravni autoriteti u Bosni i Hercegovini (sudije i savjetnici u Ustavnom sudu Bosni i Hercegovini, advokati te članovi akademske zajednice).

Nakon održanih predavanja za polaznike Klinike, studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, pristupili smo pripremi pisanih podnesaka i dvodnevnom takmičenju u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava. Iako je ovogodišnja Klinika održana u online režimu, to nije umanjilo njen kvalitet.

Takmičenje pred Sudom u prestižnom sastavu i osvojeno prvo mjesto svakako je kruna uloženog truda i zalaganja, ali intenzivna dvomjesečna priprema za isto je neprocjenjivo iskustvo koje je uključivalo usvajanje novih teorijskih i praktičnih znanja, rad na hipotetičkom slučaju pred Sudom te interakciju i koordinaciju s kolegama i mentorom“, navodi Abela. U aktivnostima ovakvog tipa, jedna od bitnih odrednica jeste fleksibilnost i spremnost za timski rad, jer ujedinjenost snaga dovodi do rezultata čija kvaliteta nadrasta pojedinačna postignuća članova tima.

Iznimno cijenim djelovanje u timu kako u takmičenjima ovog karaktera tako i u sastavu mentorskog volonterskog tima Fondacije Hastor. Upravo se po tome i diferencira ovo takmičenje od ostalih na kojima sam učestvovala.

Kroz dosadašnje školovanje, Abela je osvajala nagrade na takmičenjima iz stranih jezika, u kreativnom pisanju, ali i muzičkim i sportskim takmičenjima. Posebno ističe priznanje Matice hrvatske u Sarajevu za njen literarni rad. Abelin hobi, koji se ogleda u ljubavi prema stranim jezicima i književnosti, jeste ujedno i jedan od segmenata u koje, pored pravničkog obrazovanja, nastoji ulagati pa tako tečno govori čak četiri strana jezika (francuski, engleski, njemački i španski), a trenutno uči i italijanski jezik. Aktivna je pri nevladinim organizacijama, polaznica je različitih seminara i edukacija i trenutno priprema radionicu za srednjoškolce, podržanu od strane Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije.

Altruizam u meni prepoznaje, cijeni i podržava vrijednost volonterizma koji Fondacija Hastor pruža. Aktivnostima tog karaktera postajem koristan član zajednice, pomažem drugima, ali iste su do sada i meni pomogle u osnaživanju ličnosti, umrežavanju s različitim ljudima i stjecanju iskustva u brojnim spektrima.

Abelin volonterski angažman posebno je usmjeren na unapređivanje socijalizacije djece oštećenog sluha te je tri godine djelovala u okviru Sportskog udruženja gluhih “Mladost” i doprinijela organiziranju “Male olimpijade” pri obilježavanju Dječije nedjelje.

Rad i druženje s mlađim naraštajima pričinjavaju mi veliko zadovoljstvo i privilegiju te se vrijedno pripremam za svaki naredni sastanak s djecom iz moje volonterske grupe. Svjesna sam da je utjecaj okoline važan u njihovom odrastanju te im nastojim prenijeti svoju motivaciju i podstaknuti ih u napredovanju, što bi bio vrhunac mog uspjeha.

Za kraj, Abela je dodala:

Ponosno ističem da sam za ovo kratko vrijeme sklopila divna prijateljstva, razvila vještine kroz rad s djecom, angažman u lokalnoj zajednici i aktivnosti u prevodilačkom timu Fondacije. Fondacija Hastor je mjesto koje mi je pružilo sve ono pozitivno što sam godinama parcijalno tražila u okruženju. Neizmjerna je čast biti stipendistkinjom Fondacije te sam beskrajno zahvalna na pruženoj prilici. Nastojat ću opravdati povjerenje i dokazati da je obrazovanje uistinu izbor pobjednika!

Nejla Komar