Fondacija Hastor redovno predstavlja proaktivne stipendiste, a jedna od njih je i naša Aleksandra Đukić iz Bijeljine, studentica druge godine Filozofskog fakulteta Univeziteta u Tuzli, smjer Žurnalistika.

Redovno učestvuje na radionicama koje su vezane za novinarstvo, aktivizam mladih i demokratiju, a trenutno je dio programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, organizovanog od strane nevladine organizacije Humanity in Action. Ovaj desetomjesečni program ima za cilj obučiti i upoznati mlade aktiviste sa demokratijom i ljudskim pravima, i potaknuti ih na kritičko razmišljanje.

Program je podijeljen na nekoliko faza: prva faza podrazumijevala je određena predavanja, a u skladu s istim i zadatak da na osnovu Zakona o slobodi i pristupu informacijama napišemo zahtjev – ja sam izabrala Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, gdje sam tražila od njih da mi dostave određene informacije koje su od javnog značaja.

Potom su na red došle debatne radionice, gdje je Aleksandra proglašena za jednog od najboljih debatanata, kao i zadatak da napišu Policy brief na određenu temu.

Odabrala sam „Regulisanje govora mržnje u Federaciji Bosne i Hercegovine“ kao temu te je moj Policy brief poslan direktno u Vladu. U sklopu grupnog projekta ćemo praviti edukativni film ili neku vrstu edukativne igre nakon treninga u Neumu, koji će se održati krajem maja. Naš rad će biti predstavljen u medijima, i također će biti promovisano i uživo na ljeto, naravno, ukoliko to dozvole epidemiološke mjere.

Za Fondaciju Hastor Aleksandra je poručila:

Drago mi je što sam postala član Fondacije Hastor te što ću upoznati veliki broj stipendista. Posebno sam emotivno ispunjena, jer volontiram u lokalnoj zajednici i na skroman način dajem doprinos mjestu u kome sam odrasla i školovala se. Jako sam zahvalna na prilici koju sam dobila te ću se truditi da dam maksimum u budućnosti i da moji uspjesi budu i uspjesi Fondacije Hastor.

Nejla Komar