Najbolji indikatori uspjeha u dosadašnjem radu Fondacije Hastor jesu uspjesi njenih stipendista. Preduzetnost, angažovanost, spremnost za rad i posvećenost volonterskim aktivnostima su neke od vrlina koje posjeduju naši stipendisti. Dokaz za spomenuto je stipendista Emrah Tepić, koji shodno svom dosadašnjem angažmanu, nosi titulu stipendiste mjeseca Fondacije Hastor.

Emrahova priča počinje u Bihaću, gdje se i rodio. S obzirom na to da je slijep od rođenja, stalno se suočavao s raznim oblicima diskriminacije i predrasuda. Uprkos tome, nikada nije klonuo duhom i uvijek je, kako kaže, išao za svojom srećom.

Radi školovanja, 2005. godine sa svojom porodicom dolazi u Sarajevo. Svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu. Uprkos određenim zdravstvenim problemima, bio je odličan učenik tokom svog obrazovanja u Centru i uvijek je redovno izvršavao svoje obaveze. Trenutno je student Fakulteta političkih nauka, na odsjeku Politologija, smjer Upravljanje državom. Emrah kaže da, iako je završna godina prvog ciklusa studija, to ga neće zaustaviti da se dalje obrazuje u ovom polju. Planira nastaviti master studij na istom fakultetu. Fondacija za njega predstavlja veliku podršku:

Fondaciju Hastor vidim kao jednu veliku porodicu i drugu kuću. Ona je odigrala veliku ulogu u mom životu. Zahvaljujući njoj, moje samopouzdanje se poboljšalo i dobio sam optimistički pogled na život. Ovim putem se zahvaljujem našoj neprikosnovenoj Fondaciji Hastor što uspijeva da od nas napravi pobjednike, velike i uspješne ljude. Ona je uvijek tu za nas i prati nas kroz cijeli naš život.

Stipendista Fondacije je već pet godina. Ona mu je bila temelj za volonterski angažman, jer se upravo kroz Fondaciju upoznao s volontiranjem. Zahvaljujući Fondaciji, Emrah je postao i član drugih udruženja poput Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, Udruženja „Dajte nam šansu“, Udruženja „Samostalan korak“ te Ureda za podršku studentima. No, ovdje se ne završava priča o njemu. Postao je i član projekta pod nazivom Moj Posao koji predvodi češka humanitarna i razvojna organizacija pod nazivom People in need.

Cilj ovog projekta, kako Emrah navodi, je ekonomsko osnaživanje, odnosno zapošljavanje osoba s invaliditetom. Također, u sklopu ovog projekta nedavno je pokrenuta i kampanja „Želim biti dio društva“, čiji je cilj podizanje svijesti kod šire bosanskohercegovačke javnosti o pravima i ravnopravnosti osoba s invaliditetom.

O motivaciji za volontiranje u vrijeme pandemije COVID-19 Emrah otkriva:

Volontiranje u pandemijskim uslovima mi je prilično težak izazov s obzirom na to da se sve odvija online, a meni kao slijepoj osobi rad uživo znači mnogo. U mom online radu veliki problem mi predstavlja to što nisam u fizičkom kontaktu s osobama. Meni kao slijepoj osobi fizičko prisustvo neke osobe znači neizmjerno mnogo. Prije pandemije, moja mentorica Irena Karamehmedović je dolazila kod mene i mogli smo obavljati volonterske zadatke u sklopu Fondacije. Irena mi je, također pomagala pri izvršavanju fakultetskih obaveza i rezultati su bili izvanredni.

Fondacija Hastor je ponosna što njen kolektiv sačinjavaju mladi ljudi poput Emraha, koji s optimizmom i velikim samopouzdanjem koračaju ka budućnosti čineći velike korake na tom putu.

 

Fatima Gazić