Studenti stipendisti Fondacije Hastor svakog mjeseca izdvajaju vrijeme kako bi učestvovali u aktivnostima unutar lokalne zajednice, pružili pomoć onima kojima je potrebna, organizirali razne akcije itd.

Naša stipendistica iz Bosanske Krupe i studentica druge godine na Odsjeku za kriminologiju Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Aida Kauković već više od godinu dana svojim volonterskim angažmanom doprinosi Udruženju Pomozi.ba.

S pravim pojmom volontiranja upoznala sam se kroz nevladine organizacije koje pomažu mladim ljudima, usmjeravajući ih na konkretne aktivnosti u zajednici i društveno korisne projekte, ali i širenje vidika o stvarnom procesu života.

Sve to je indirektno djelovalo na kreiranje vlastite, za mene tada inovativne, percepcije o volontiranju, a to je igra koju svi mi igramo, zove se život. Neko u njoj izgubi, neko pobijedi, ali postoji i jedna skupina ljudi koja uvijek dobija, a to su oni koji daju.

Prethodne godine Aida je imala priliku volontirati u Sanliurfi (Turska) putem Evropske volonterske službe (danas Evropske snage solidarnosti), održavajući časove engleskog jezika u centru za sirijske izbjeglice. U tom kontekstu, radila je na pitanjima organizacije, provedbe i evaluacije obuke o socijalnim pravima te obrazovnim aktivnostima za najranjiviju skupinu, a to su djeca izbjeglice.

Sve ovo govorim iz razloga što je zastupljena jedna pogrešna perspektiva među ljudima: da od svega što radimo treba da imamo određenu korist, ali hajde da ta korist bude zahvalnost, lijepa riječ i spoznaja da smo pomogli drugome. Ovo nije moj prvi projekt u sklopu Evropske volonterske službe, ali je jedan od značajnijih faktora koji je djelovao na mene kao ličnost.

Aida je pokrenula i vlastiti neprofitni program „U tuđim cipelama“, gdje je uputila poziv bosanskohercegovačkoj javnosti da podijele priče koje ruše marginalizacije i diskriminacije s ciljem podizanja svijesti među građanima o raznim društvenim pitanjima. Osim toga, Aida je i rediteljica i njeni dokumentarni filmovi su rezultirali značajnim promjenama za marginalizovane skupine, što za nju predstavlja i cilj svakog njenog djela.

Nejla Komar