Uspjesi stipendista Fondacije Hastor se prepoznaju i vrednuju kako u okviru državnih granica, tako i na međunarodnom nivou. Pored toga, ostaju zapaženi gdje god se pojave, bilo kao ličnosti ili kao nosioci svoje profesije. Ovoga puta donosimo priču o Aleku Isakoviću.

Alek je rođen 1998. godine u Sarajevu. Trenutno je student II ciklusa studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za dirigovanje. Prvi ciklus studija na spomenutom odsjeku je zaključio najvišom ocjenom zahvaljujući čemu je postao dobitnik priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao jedan od najboljih studenata prvog ciklusa studija.

Uz redovne nastavne obaveze koje ima, od oktobra 2019. godine obavlja funkciju studenta demonstratora na Odsjeku za dirigovanje. Kao dirigent nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom, Horom i Orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu, Sarajevskim kamernim omladinskim orkestrom te Mešanim pevskim zborom „Camerata Slovenica“, čiji je i umjetnički direktor i dirigent od marta 2019. godine.

Tokom školovanja učestvovao je na takmičenjima učenika i studenata muzike Federacije Bosne i Hercegovine na kojima je osvojio šest nagrada, kao i u brojnim projektima, poput opere „Hasanaginica“ s kojom je učestvovao na Danima bh. kulture u Austriji (Vels) te Danima bh. kulture u Turskoj (Istanbul). Alekova dirigentska palica učestvovala je i na festivalu Bihaćko ljeto, novogodišnjim koncertima pod sponzorstvom Grada Sarajeva (2017-2019), svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), kao i ponovnom otvorenju sarajevske Vijećnice 2014. godine. Bio je učesnik mnogih seminara i konferencija. Na Prvom međunarodnom seminaru za slovenačke horove i voditelje slovenačkih horova našao se u ulozi organizatora i predavača. Alek se bavi i istraživanjem i pisanjem na području dirigentske analize i muzikologije. Rezultat toga je objavljen rad u studentskom časopisu „Modus musicus“, a drugi bi trebao biti objavljen u narednom izdanju.

O tome kako je zajedno sa svojim horom osvojio zlatnu medalju Alek kaže:

Kao dirigent MePZ „Camerata Slovenica“ sam dobio pozivnicu za učešće od Organizacionog odbora 20. Horskog festivala „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini. S obzirom na to da okupljanja većeg broja ljudi nisu dozvoljena, stoga ni horsko takmičenje, gdje bi se nalazilo mnoštvo horova na jednom mjestu, nije bilo moguće održati uživo kao prethodnih godina. Iz tih razloga su se prijave slale u vidu snimaka nastalih u periodu od prošle do tekuće godine, a koji odgovaraju propozicijama za određenu kategoriju. Stručni žiri je odlučio da naš hor u kategoriji Kamerni mješoviti horovi osvoji zlatnu medalju sa 92 boda. Hor je i na prošlogodišnjem izdanju Festivala u istoj kategoriji osvojio zlatnu medalju.

No, našeg dirigenta pandemija nije zaustavila da pređe granice. Naišao je na otvorene prijave za Međunarodno takmičenje dirigenata „Lányi“. Podrazumijevalo je dvije etape, koje su ukupno trajale dva mjeseca. U prvoj je bilo prijavljeno skoro 300 dirigenata, a Alek se našao u finalu.

Što se tiče planova za budućnost, Alek svoje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji na trećem ciklusu studija. Planira se intenzivnije posvetiti naučnoistraživačkom radu, ali i steći iskustva putem razmjene studenata u sklopu Erasmus programa. Nadamo se da će i Alek svojim talentom i trudom obogatiti svjetsku scenu nastupajući na raznim takmičenjima.

Fondacija Hastor za Aleka predstavlja veliku podršku:

Lijepo je znati da ste dio porodice koja stoji iza vas i zalaže se za vas na bilo koji mogući način. Otkako sam dio Fondacije, ne vjerujem više u priče da naše društvo ne oprašta uspjeh te da ne treba iskazivati svoje uspjehe. Naprotiv, treba se truditi i što više izlaziti iz svoje komfor zone te ponosno isticati svoje uspjehe, ali samo ako su stečeni poštenim i vrijednim radom i trudom.

Naravno da je svakoj fondaciji cilj da ima što bolje i uspješnije stipendiste, ali razlika naše Fondacije Hastor u odnosu na druge je što nas Fondacija podstiče na uspjehe radi nas samih, a ne radi njihove promocije. Prije svega,  podstiče nas da budemo što bolji ljudi, moralni i pošteni, potom i aktivni članovi društvene zajednice te da posjedujemo što veće znanje i iskustva kako bismo bili najbolji stručnjaci u svojoj profesiji. Zbog toga joj od srca zahvaljujem, zaista je velika čast, ali i odgovornost biti dio ove porodice i predstavljati je svakim svojim postupkom u najboljem svjetlu, onakvom kakva ona i jeste.

 

Fatima Gazić