U subotu, 22. 5. 2021. godine, Stolac je bio sportski centar Hercegovine: oko 300 trkača iz Bosne i Hercegovine i regije učestvovalo je u sportskoj manifestaciji „Stolački cener“, utrci koja je prolazila kroz najljepše dijelove ovog grada. Ono što Stolac čini posebnim jeste bogato kulturno-historijsko naslijeđe i činjenica da su se na ovom mjestu susretale brojne kulture i civilizacije, ostavljajući pritom svoje tragove.

Naši stipendisti Ena Bešo, Edin Gerin i Anela Medar dali su svoj doprinos jednom od, kako kažu, najljepših događaja u ovom gradiću posljednjih godina, a bili su zaduženi za prijem takmičara, uručivanje startnih paketa za utrku te asistenciju organizatoru za vrijeme trajanja bogatog programa. Stočani su, svjesni čarolije i ljepote svog grada, odlučili na obalama Bregave ugostiti mnoge ljubitelje trčanja i prirediti im nezaboravno iskustvo. Nakon mnogo rada i zalaganja, inicijativa građana za organiziranje utrke prerasla je u djelo.

Ponosni smo jer se naš Stolac ovih dana spominje kao mjesto dešavanja pozitivnih priča, ali i na činjenicu da smo i mi tome doprinijeli na svoj način. Količinu pozitivne energije koja je vladala nije moguće opisati, trebalo je doći i osjetiti je. O tome dovoljno govori činjenica da su brojni učesnici već najavili svoj dolazak i iduće godine u Stolac, grad susreta, kazala je Ena.

Manifestacija je počela u ranim jutarnjim satima u gradskom parku pored biste velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara, a razna udruženja i građani rado su podržali ovu manifestaciju. Najbrži među trkačima bio je Uroš Gutić, a među trkačicama Lucia Kimani, naša olimpijka. Velike simpatije pobrao je i Džan Tipura, sedmogodišnji dječak koji je istrčao rutu dugu 10 km, a svakako treba spomenuti i Mirelu Papac, ženu kojoj je dijagnosticirana multipla skleroza, ali to ni u jednom trenutku ne umanjuje njenu snagu i želju hrabro ide kroz život prihvatajući velike izazove.

Smatram da je utrka „Stolački cener“ veoma važan događaj za naš grad, jer je okupila trkače i posjetioce iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire. Ponosan sam jer sam bio dio ovog velikog projekta. Ubijeđen sam da će ovo dati značajan doprinos razvoju turizma u narednom periodu. Svi su posjetioci otišli kući oduševljeni brojnim kulturno-historijskim spomenicima „muzeja pod otvorenim nebom“ (kako mi volimo nazvati naš grad), kao i ljepotama rijeke Bregave. Nadam se da će „Stolački cener“ postati tradicija te da će se narednih godina u organizaciju utrke uključiti još veći broj mladih ljudi, kazao je Edin.

Sjajan posao napravljen je u smislu promocije manifestacije, pa je ovom događaju prisustvovalo mnogo novinara i reportera koji su riječima i slikama ovjekovječili lijepe trenutke.

Biti dio tima koji je učestvovao u realizaciji „Stolačkog cenera“, značajnog za razvoj turizma grada Stoca, prije svega je velika čast i ponos. Volontiranjem na mjestu gdje su se dijelili startni paketi imala sam priliku upoznati takmičare iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i šire, a i družiti se s prijateljima. Nadam se da će ovakvi i slični događaji biti češći u mom gradu te da će turizam u Stocu procvjetati. Stolac s prirodnim ljepotama rijeke Bregave te brojnim kulturnim spomenicima to definitivno zaslužuje, istakla je Anela.

Nejla Komar