Jedan od mnogobrojnih pozitivnih primjera stipendista Fondacije Hastor koji svoje znanje i vještine ulažu za veće dobro je Amina Zorlak.

Srednje obrazovanje je završila u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji te je na osnovu svog uspjeha dobila priznanje Ponos generacije 2015. godine. Visoko obrazovanje je nastavila na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ističe da je ovaj fakultet bio logičan slijed nakon završenog prirodnog smjera u gimnaziji, ali i rezultat njene velike želje da svoje znanje usmjeri na humani poziv poput medicine.

Uprkos silnim obavezama koje sa sobom nosi ovaj fakultet, Amina nije zanemarila mnogobrojne talente koje posjeduje, a nekoliko puta je bila učesnik medicinskih kongresa širom Sarajeva i jedanput u Beogradu. U svoje slobodno vrijeme svira violinu i klavir, a pored intenzivnog sviranja tih instrumenata, posjeduje i osnovna znanja o gitari i harmonici, čita knjige i uči španski jezik.

Dio svog slobodnog vremena je usmjerila i na učešće u podcastu „Anamneza“, kratkoj emisiji u trajanju od 20 minuta, koja obrađuje teme iz oblasti medicine i stomatologije. Amina posjeduje svoj dio u podcastu koji se naziva “Kutak za historijski trenutak”, u kojem prije samog razgovora s gostom, ukazuje na nekoliko osnovnih činjenica vezanih za temu koja će se obrađivati u određenom podcastu. Konkrentno, u jednoj od emisija Amina navodi da ortodoncija nije samo profesija koja nas ohrabruje da se smijemo od sveg srca, nego je to umjetnost prožeta brigom o našem zdravlju i estetici te jedna od najsavremenjiih grana medicine koja napreduje vrtoglavom brzinom. Na taj način Amina različite oblasti medicinske nauke ne svodi samo na puku formalnost već ukazuje na značaj vođenja računa o našem zdravlju.

Jako sam sretna sto sam imala priliku učestvovati u ovakvom projektu i što ću nastaviti s time, prije svega, jer sam na taj način dobila priliku da razvijam svoje “voditeljske” vještine, što je bila moja ljubav prije same medicine. Snagu da se odvažim u ovakvom projektu dugujem i Fondaciji Hastor, u kojoj sam kroz višemjesečno volontiranje u okvirima prostorija same Fondacije stekla dodatno samopouzdanje. Čitajući priče i iskustva drugih članova, Fondacija me svakodnevno inspiriše da budem bolja i nastavim raditi na svakom polju, da ne gledam pravo i da ne prođe niti jedan dan, a da ne naučim nešto novo, što ne mora biti nužno u okviru medicinskih nauka. Moj moto je Nulla dies sine linea! (Nijedan dan bez poteza!).

Amina Abaspahić