U okviru programa „Pravni okvir za filantropiju“ u četvrtak, 03.06.2021. je organizovan događaj na kojem je predstavljena ideja uspostavljanja Filantropskog foruma.

Događaj o Filantropskom forumu je otvorio Peter Cronin, direktor USAID Ureda za demokratizaciju, a skupu se obratila i Danijela Alilović, voditeljica odjela razvojnog marketinga u kompaniji Violeta, u ime gospodina Petra Ćorluke, vlasnika i direktora kompanije Violeta, kompanije prepoznatljive upravo po svojoj filantropskoj korporativnoj kulturi.

Korisna razmjena praksi, iskustava te preporuka desila se tokom panela na kojem su učestvovali: Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma;  Tatjana Vučić, izvršna direktorica BIT Alijanse; Suhad Ećo, vlasnik i član Upravnog odbora firme Inside by Ećo i Milica Kondić, portparol kompanije m:tel.

Razgovor je moderirala Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik.

Kuriozitet ovog panela je da su ozbiljni konkurenti na tržištu sjeli za jedan sto u i ideji osnivanja Filantropskog foruma definišu se kao partneri.

Nakon panel diskusije Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor, je predstavio ideju Filantropskog foruma. Naglašeno je da će upostava Filantropskog foruma doprinijeti bržem iznalaženju sistemskih rješenja do kojih je moguće doći jedino ako svi akteri ujedine resurse i zajednički rade na uklanjanju postojećih zakonodavnih i institucionalnih prepreka. Rečeno je i da će Filantropski forum u Bosni i Hercegovini biti neformalna platforma za korporacije i fondacije, kao i pojedince koji ulažu u bolje društvo i omogućio bi, s jedne strane, filantropskoj zajednici da ima više povjerenja u sam proces davanja i time izdvaja više sredstava, a s druge strane, omogućio bi i primaocima filantropskih davanja bolji kvalitet života i dugoročnu podršku.

Događaju su prisustvovali predstavnici i predstavnice kompanija, koji su iskazali svoj interes za osnivanje Filantropskog foruma. Na kraju događaja svi prisutni su pristupili potpisivanju Memoranduma o uspostavljanju neformalnog Filantropskog foruma.

Ponosni smo što je Fondacija Hastor, zajedno s drugim partnerima koji rade na filantropskom razvoju u BiH (Mreža za izgradnju mira/Network for Building Peace, Udruženje Pomozi.ba) i u Srbiji (Trag fondacija i Catalyst Balkans), dijelom ovog projekta kojeg sprovodi Fondacija Mozaik uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina.