Kroz nastup Victoria String Orchestra mladi bh. muzičari, uključujući našu stipendisticu Nejlu Komar, imali su priliku predstaviti globalnoj publici svoja znanja i vještine u polju klasične muzike kroz jedinstveni muzički projekat Red Bull Symphonic koji je podržao i Goethe Institut BiH.

Victoria String Orchestra sastavljen je od osamnaest klasično obrazovanih mladih muzičara – gudača, i broji šest i pet prvih i drugih violina, četiri viole, dva violončela (Nejla Komar – violončelo) i jedan kontrabas. Dijelom ovog orkestra je i naša bivša stipendistica, violinistica Larisa Horić.

Mirza Rahmanović – Indigo je poznati sarajevski producent i DJ ekipe FM Jam koji svojim miksevima oduševljava regiju i svijet, a na ovom nastupu su predstavljene kompozicije s njegovog prvog solo albuma „Victoria“, za čije je potrebe spajanja elektronske i klasične muzike oformljen spomenuti orkestar. Realizacija ovog projekta u Bosni i Hercegovini predstavlja tek drugo izdanje u svijetu nakon Bečkog prvijenca prošle godine kada je koncert drum’n’bass Camo & Krooked dvojca održan u Wiener Konzerthausu s orkestrom Maxa Steinera.

Nejlin kvalitet rada, kao i izvrsno umijeće sviranja violončela, su i ranije prepoznati od strane brojnih domaćih, ali i inostranih institucija i individualaca te je aktivna na muzičkoj sceni u BiH i regionu, ali i u Španiji. Nejla je dala i vlastiti osvrt na Red Bull Symphonic projekat:

Indigo i ekipa FM Jam-a su profesionalci puni pozitivne energije i raditi s takvim individuama je izuzetno iskustvo. Za mene je ovaj projekat prvi kontakt na sceni s ovom vrstom konceptualne muzike, koja će neke asocirati na muziku za naučnofantastične filmove i publiku sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Cijeli nastup pratila je vrhunska rasvjeta i sjajne vizualizacije sarajevskog umjetnika Enisa Čišića, čije su futurističke animacije bile savršen vodič kroz svijet Indigovih kompozicija.

Kompozicije s Indigovog albuma dirigirao je mladi sarajevski kompozitor Toni Toplan, koji je za potrebe ovog projekta prilagodio elektronske tonove klasičnoj formi za gudački orkestar. Projekat Red Bull Symphonic nudi mogućnost implementacije novih muzičkih doživljaja i kreativnih ideja, a za mlade muzičare poput Nejle i mogućnost da na događaju svjetskog nivoa prezentuju svoje muzičke sposobnosti kojih za klasične muzičare, naročito u manjim državama poput Bosne i Hercegovina, uvijek nedostaje.

Ovaj projekat je bio novi izazov za nas klasično obrazovane muzičare, ali i za ekipu iz Tuzle, FM Jam. Prvi put smo se susreli “na pola puta” s ovim žanrovima i mislim da je ispalo bolje nego što smo to i zamišljali na početku. Nastup su uživo pratili gledaoci iz cijelog svijeta, preko oficijelnog kanala Red Bull Music. Mislim da je to sjajna promocija za našu državu, koja je i generacijama unazad žarište potencijala na polju umjetnosti. Nadam se da će taj kvalitet biti prepoznat i cijenjen i u samoj Bosni i Hercegovini, riječi su Nejle Komar, koja se u budućnosti planira nastaviti profesionalno angažovati na muzičkoj i umjetničkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Autorska prava na fotografije zadržava Sulejman Omerbašić.

Una Karabeg