Ada Avdagić, učenica IX razreda OŠ „Fatima Gunić“ u Sarajevu i stipendistica Fondacije Hastor, sportašica je koja se nalazi na samom vrhu rang-liste svijeta kada je u pitanju taekwondo – prva je na svjetskoj WTE listi juniorki do 42 kg. Nakon samo jedne godine treniranja, počela je učestvovati na raznim takmičenjima i nizati zavidne uspjehe u svijetu sporta.

Nosio me adrenalin turnira, borbi i onaj osjećaj kada na postolju izgovore moje ime i dodijele mi medalju, kaže Ada, koja je za državnu prvakinju proglašena čak pet puta uzastopno u periodu od 2016. do 2020. godine.

S vremenom, Adi je stigao poziv i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine te su se počeli nizati njeni prvi veliki uspjesi na evropskim prvenstvima i na turnirima G klase koji spadaju u najelitnije turnire u taekwondou. Na  G1 turnirima osvojila je ukupno 18 medalja, od toga 11 zlatnih, 2 srebrene i 5 bronzanih.

Godine 2018. postala je evropska kadetska klupska prvakinja i osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu. Ada je i 2020. godine nastavila da bude evropska juniorska klupska prvakinja i tada je proglašena za najperspektivniju sportašicu Kantona Sarajevo. Pored ovih titula, 2020. godina donijela joj je i titulu najbolje juniorke Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Sport ima značajnu obrazovnu i odgojnu ulogu u životu djece i mladih, jer doprinosi razvoju njihovih tjelesnih, intelektualnih i moralnih obilježja. Bavljenje sportom pruža značajne mogućnosti za socijalizaciju i snalaženje u društvu te kod mladih ljudi može imati pozitivne učinke u prevenciji i smanjenju društveno neprihvatljivih i štetnih navika i oblika ponašanja.

Pored njenih roditelja koji joj daju beskonačnu podršku, velika podrška joj je i trener Ibrahim Kolja za koga kaže da je u velikoj mjeri dao doprinos njenim uspjesima. Neizostavno mjesto u njenom životu ima i Fondacija Hastor.

Fondacija Hastor i stipendija koju dobijam ima posebno mjesto u mom životu, jer se osjećam kao dio velike i uspješne porodice, a ujedno je to i moja prva stipendija poslije koje su mi nekako stvari u sportskom životu i afirmaciji išle uzlaznom putanjom. Volim da volontiram sa svojom grupom, da se družimo i da razmjenjujemo različita iskustva. Koliko god je moguće, pokušavam da ne izostajem s naših zajedničkih online sastanaka osim ako imam neko takmičenje ili dodatne treninge. Nastojim biti aktivan član Hastor porodice, jer osjećam da je to moj doprinos i zahvala Fondaciji na ukazanom povjerenju.

Ono čemu naša sportašica teži i što je san svakog sportiste je da u narednih nekoliko godina stekne pravo za olimpijske kvalifikacije i da kroz njih nastupi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ada je na odličnom putu, jer je od strane Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine proglašena za olimpijsku nadu naše zemlje za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Moja poruka za stipendiste bila bi da trebaju vjerovati u svoje snove, da stalno rade na sebi i da budu svjesni da svaki rad i odricanje kad-tad donese rezultate i uspjeh.

Više o Adi, njenim uspjesima i planovima za budućnost možete pročitati u majskom izdanju našeg Newslettera.

Aleksandra Đukić