„Bez sumnje, vladaoci postaju veliki time što savlađuju teškoće i otpore koji im se postavljaju”, rekao je Niccolò Machiavelli u svome djelu Vladalac. Svaki redak ove knjige posvećen je pojašnjavanju kakav to treba biti onaj najbolji, najsnažniji, nikad pobijeđeni, onaj protiv kojega se niko ne buni i kojemu uvijek sve ide za rukom. Machiavelli govori da se takvi u društvu uvijek poznaju i zaista jeste tako! Teško je ne prepoznati te osobine u nekome jer takve nesumnjivo odaje odvažan govor, ali i uspjesi iza kojih kao da prepreka nikada nije ni bilo.

Baš je to bilo očito i kod ovog sjajnog i elokventnog mladića koji je na svoj put do uspjeha kročio već s četiri godine kada se prvi put prepustio sportu, a danas su iza njega „kilometri“ marljivog rada. Ahmed ima četrnaest godina, a gotovo deset se intenzivno bavi taekwondoom. Njegova predanost se vrlo jasno očituje u činjenici da na treninge odlazi šest dana u sedmici, zdravo se hrani i uprkos teškoj tjelesnoj povredi koju je imao u svojoj karijeri, a koja je zahtijevala i hirurške intervencije, postiže izvanredne rezultate. Za samo pola godine, koliko je Ahmed nakon oporavka aktivan u sportu, već je osvojio dvije srebrene medalje, jednu u Nišu na međunarodnom takmičenju i drugu na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u Zvorniku ove godine.

Naravno, Taekwondo savezu Bosne i Hercegovine bilo je nemoguće ne uvidjeti ovaj talent i predanost, stoga je u mjesecu julu Ahmed oficijelno postao član taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sportska oprema, putovanja na takmičenja i druge aktivnosti zahtijevaju i određene troškove, a Ahmed kaže da je upravo to tren kada osjeti najsnažniju potporu porodice Fondacije Hastor. Stipendiju raspoređuje tako da je uvijek adekvatno opremljen za nove treninge i borbe, a ujedno i svojim roditeljima smanjuje teret troškova školovanja, treniranja i ostalih izdataka.

Teško je još ne spomenuti i to da je, osim sjajnog sportiste, Ahmed i izvrstan učenik. Iako je svoje uspjehe nabrajao skromno, bez potrebe da im se neko divi, diviti se ipak moramo, jer i pored sportskih obaveza u školi koju pohađa ostvaruje najbolji prosjek.

Pripremila: Sevleta Halilović