Iako za mnoge početak studentskih dana predstavlja samo adaptaciju na novo okruženje, za naše stipendiste to je najčešće početak brojnih nezaboravnih iskustava i lijepih prijateljstava. Ovo je priča o dvije prijateljice, dvije stipendistice Fondacije Hastor čije je predivno prijateljstvo izrodilo mnoštvo inovativnih i produktivnih ideja.

Amina Okanović i Ajna Čančar osnovnu i srednju školu završile su u Zenici, svom rodnom gradu. Trenutno su studentice druge godine Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici na Odsjeku za softversko inženjerstvo. Iako su u srednjoškolskim danima bile sklone prirodnim naukama, spletom različitih okolnosti otkrile su i svoju drugu stranu koja ih je odvela do zajedničke prekretnice – Politehničkog fakulteta.

Ideja za projekat NVO Cloud nastala je u sklopu projektnog zadatka iz nastavnog predmeta Analiza i dizajn softvera, gdje su Amina i Ajna sa svojim timom razmišljale o ideji da nešto inovativno urade te unaprijede svoje društvo. Kako su i svi ostali članovi tima volonteri u različitim nevladinim organizacijama, uvidjeli su koliko je njihov rad zapravo otežan. Shodno tome, u saradnji s kolegama iz tima, Amina i Ajna došle su na ideju svojevrsne digitalizacije posla koji nevladine organizacije trenutno obavljaju.

Ono što nam je bio primarni cilj jeste objedinjavanje više strana u jedan sistem. NVO Cloud je platforma koja donosi dobit gotovo svima, počevši od građana koji na brz i efikasan način mogu pretražiti bilo koju nevladinu organizaciju i o njoj saznati osnovne informacije i zadnje aktuelnosti preko nevladinih organizacija koje bi na samoj platformi vodile evidenciju o svom dosadašnjem radu te na kraju i vladinog sektora koji je zadužen za registraciju nevladinih organizacija kao i za izdavanje potrebnih dokumenata.

Na ovaj način je nastala ideja projekta NVO Cloud te je uslijedila i sama realizacija. Prije nego što se bilo šta moglo početi razvijati, tim je odlučio provesti ankete za nevladine organizacije i za građane da bi ispitali njihova mišljenja i stavove.

Moramo priznati da je bilo izazovno organizirati anketiranje građana, pogotovo u uvjetima pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Nakon što smo proveli anketiranje građana, odlučili smo da anketiramo i nevladine organizacije kojima smo anketu slali putem e-maila.

Nakon što su prikupili potrebne informacije, odlučili su se na realizaciju projekta i nastojali su izvući suštinu te objediniti zahtjeve nevladinih organizacija, ali i građana. Ono što je za tim bilo veoma izazovno tokom same realizacije projekta, pored učenja novih programskih jezika za kreiranje ovakvog projekta, bilo je i vremensko ograničenje u kojem su trebali da uspješno okončaju prvu fazu projekta. Ipak, dobra organizacija i disciplina ključ su svakog uspjeha, stoga je ovaj tim od 6 studenata uspješno savladao sve prepreke.

U čitavoj ovoj priči bitno je spomenuti i kolege bez kojih ovo sve danas ne bi izgledalo ovako, a to su Belma Dedić, Musab Kozlić, Nedžla Sitnić i Zlatko Totić.

Nakon okončanja prve faze posjetili su i Ministarstvo pravosuđa Zeničko-dobojskog kantona s čijim predstavnicima su razgovarali o projektu, prezentovali dosadašnju implementaciju te prikupili sve potrebne podatke za nastavak realizacije ovog projekta.

Ono što je bitno napomenuti je da smo uspjeli zadovoljiti potrebe nevladinih organizacija i da nam u budućnosti predstoji jedan novi izazov – specificiranje i realizacija zahtjeva koje smo dobili od nadležnog ministarstva.

Amina je stipendistica Fondacije Hastor već pet godina. Za Fondaciju je saznala u srednjoj školi preko razrednice.

Kroz proteklih pet godina koliko sam stipendista, Fondacija je ostavila jedan veliki pečat u mom životu, putem volonterskih aktivnosti upoznala sam predivne mlade osobe. Upravo su mi volonterske aktivnosti pomogle da postanem odgovornija osoba te me podstakle da se neprestano trudim da putem volonterskog angažmana doprinesem radu Fondacije.

Ajna je također za Fondaciju saznala u srednjoj školi, ali su je druženje s Aminom i razgovori o Fondaciji podstaknuli da istraži više na internetu.

Oduševila sam se radom Fondacije, njenim aktivizmom i vizijom. Gledajući sve to, i ja sam poželjela postati član tako velikog i uspješnog tima. Tokom pet mjeseci, koliko sam član ove velike zajednice, dobila sam priliku da se družim i sarađujem s divnim ljudima koji su mi dali nevjerovatnu podršku i vjetar u leđa da iz dana u dan budem što bolja i uspješnija.

Što se tiče planova za budućnost, primarni cilj im je obrazovanje, dakle završetak prvog i drugog ciklusa studija, kao i usavršavanje, ali i učenje novih znanja i vještina kako bi bile što uspješnije na ovom polju.

Amini i Ajni želimo uspješnu realizaciju projekta NVO Cloud, a sigurni smo da će imati priliku za vlastiti razvoj kroz rad na mnogim projektima.

Alek Isaković