Među stipendistima Fondacije Hastor se nerijetko nalaze uspješni naučnici. Pored uspješnog bavljenja naukom, skoro je jednako važan i način na koji se nauka prezentuje široj javnosti pa se time javnost pravilno edukuje. Naučna komunikacija je često inspirativna za mlađe generacije koje se, upravo zbog određenih predavača i popularizatora nauke, naukom odluče i baviti.

S tim u vezi, ponosni smo istaći da su na nedavnom „3 Minute Thesis“ (3MT) takmičenju, u organizaciji Bosnia & Herzegovina Futures Foundation, naši stipendisti osvojili čak četiri nagrade. „3 Minute Thesis“ takmičenje imalo je za svrhu da studenti diplomskih i postdiplomskih studija u trominutnom videu objasne suštinu i važnost istraživanja kojim se trenutno bave. Nagradu najbolje prezentacije u kategoriji master-studenata osvojila je Vahida Velić s Univerziteta u Sarajevu, a Vahidi je pripala i prva nagrada u kategoriji STEM (eng. Science, Engineering, Technology and Math) prezentacija.

Izuzetno sam sretna i ponosna na ostvarene rezultate koje, prije svega, doživljavam kao poseban vid nagrade za moj dosadašnji trud i zalaganje tokom studiranja. Predstavljeni rad je na temu redizajna mehanizma koljena HKAFO ortoze koja omogućava kretanje pacijentu koji boluje od cerebralne paralize što , zapravo, bila i tema mog završnog rada na fakultetu. Projekt je rađen u saradnji s UTBM univerzitetom u Francuskoj, APF Handicap France (Asocijacija hendikepiranih osoba u Francuskoj) i Mašinskim fakultetom u Sarajevu.

Moja je želja bila da kroz završni rad dam svoj doprinos duštvu, tj. da budem aktivan član društva i na taj način dođem do potrebnih znanja i vještina koji su ključni za lični i društveni razvoj općenito. Zahvaljujući Fondaciji dobila sam priliku da učim i obrazujem se tako da čvrsto vjerujem da je ovo samo početak na putu mog profesionalnog razvoja. Fondacija Hastor je velikim dijelom “krivac” moje lične stabilnosti, samostalnosti i samouvjerenosti jer oni su ti koji su nas učili da ništa nije nemoguće ako dovoljno jako želimo!


Drugu nagradu u kategoriji master-studenata osvojio je Kenan Kraković, kojem je također pripala prva nagrada u kategoriji medicinskih nauka. Kenan je predstavio svoj trenutni projekat u kojem razvija mini jetre, takozvane organoide jetre koje bi se kasnije koristile kao model istraživanja za viralne infekcije jetre. Projekt je bio veoma uzbudljiv, s obzirom na to da su spomenuti organoidi poprilično nova tehnologija i nešto s čime studenti nemaju priliku raditi svaki dan.

Uspjeli smo mini jetre povezati i s korona virusom, te smo napravili model koji je također teoretski podložan infekciji Sars-CoV-2 virusom što ćemo testirati u laboratoriji u budućnosti. 3MT takmičenje je, pored glavnog cilja predstavljanja naših trenutnih istraživačkih radova, bila divna prilika za povezivanje s drugim studentima bh. korijena iz cijelog svijeta.

Kenan je dodao: Stipendista sam Fondacije Hastor od druge godine dodiplomskog studija. Svakako da je velikodušna stipendija Fondacije kao i pomoć u svim drugim aspektima mog života igrala veliku ulogu u mom uspjehu pri upisu na master-studije u inostranstvu kao i na sva takmičenja u kojima sam od tada učestvovao. Biti dio Fondacije Hastor je nešto posebno i nikad tu “titulu” neću uzimati zdravo za gotovo.


Njihove prezentacije približile su neophodnost spoja inženjerstva i medicinskih nauka u ljudskom zdravlju i još jednom potvrdile imperativ razvoja nauke u svakom naprednom društvu. Čestitamo im i ponosimo se njihovim uspjehom jer, kako to i naša misija od samog početka sažima, obrazovanje je izbor pobjednika!

Nejla Komar