Fondacija Hastor na razne načine bodri svoje stipendiste. Neki od njih potpuno promijene svoj pogled na svijet, pronađu motivaciju u volontiranju i postaju uspješni članovi zajednice. Jedan takav primjer je i Lejla Joldić.

Dolazi iz Kalesije i učenica je Srednje medicinske škole, smjer Medicinska sestra/tehničar. Prvi razred srednje škole završila je odličnim uspjehom. Lejla je kroz sastanke volontiranja upoznala pravu sebe i to je u konačnici imalo za posljedicu da je volonter u mnogim organizacijama poput UM Trik u Kalesiji, CK Kalesija i ASuBiH Kalesija. Ističe da volontira u ovim organizacijama godinu dana i da je stekla mnogo iskustva. Prijatelji koje je upoznala prilikom volontiranja su jako vrijedni ljudi koji s Lejlom pomažu zajednici da bude bolja. Organizovali su mnoge projekte za djecu i omladinu te svoju zajednicu pokazali u najboljem svjetlu.

Ove godine učestvovala je u projektu koji je podržan od strane IOM-a i USAID-a. Zajedno s još devet saradnica iz Zvornika i Kalesije krenula je na mentoring sesije, gdje su učile, radile, ali se i zabavljale. Rezultat svega toga bio je prvi omladinski podcast u Bosni i Hercegovini koji se pojavljivao i na televizijama u našoj zemlji. Naravno, Lejla se ovdje nije zaustavila. Samo nekoliko dana prije nego smo je kontaktirali, Lejla je uzela učešće u kampu „Omladinska banka“ kojeg je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice.

O Fondaciji Hastor ima samo riječi hvale. Ponosna je stipendistica već nekoliko godina:

Veliku zahvalnost zaista dugujem Fondaciji Hastor čiji sam stipendista od petog razreda osnovne škole. Ona je ta koja je postavila osnove u mom samopouzdanju, izražavanju, kreiranju mišljenja i karaktera. Zahvaljujući Fondaciji, koja mi pored novčanih sredstava za školovanje i život pruža i dodatno obrazovanje i edukaciju kroz sastanke volontiranja, izrasla sam u jednu samostalnu osobu koja nema problem da kaže ono sto misli i da bude osoba koje će praviti promjene u društvu. Zaista želim sebi i drugima ljepšu sredinu za život. Kada sam krenula na sastanke bila sam veoma povučena i stidna osoba, nisam se voljela toliko eksponirati, izvršavala sam svoje obaveze, ali ništa više od toga. Zahvaljujući svim mojim mentorima koji su svima nama prenijeli puno znanja kroz teme koje obrađujemo svake godine, ja sam danas jedna od prvih koji na sastancima žele iznijeti svoje mišljenje, konstataciju ili jednostavno podržati nekog drugog. Stoga svim ljudima u Fondaciji Hastor te mojim mentorima i kolegama želim reći jedno veliko hvala jer su mi pomogli da pronađem sebe, da osnažim svoje samopouzdanje i budem dio jedne predivne filantropske porodice.

Fatima Gazić