Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Dakle, tim Fondacije čine mladi ljudi koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o stipendisti koji je tu titulu odnio ovaj mjesec!

Ramiz Salić iz Sarajeva je završio Srednju mašinsku tehničku školu u Sarajevu, a trenutno je student Mašinskog fakulteta na smjeru za procesno inženjerstvo. Ramiz kaže kako je period početka studija obilježio i još jedan značajan događaj u njegovom životu, a to je bilo ostvarenje prava na stipendiju Fondacije Hastor.

Mašinstvo mi je bilo interesantno otkako sam saznao za njega krajem osnovne škole, a apsolutno sam ga zavolio kroz školovanje u Mašinskoj tehničkoj školi nakon koje sam stekao zvanje mašinski tehničar konstruktor na računaru. Ljubav prema tom pozivu samo je rasla, pa sam odlučio upisati i Mašinski fakultet.

Ramiz navodi kako je oduvijek imao „nemirne“ ruke i smatra ih svojim beskonačnim rezervama energije. Kako kaže, da taj potencijal ne bi ostao neiskorišten, odlučio je naći neki hobi, a to su bili kuhanje i crtanje. Kroz posljednjih šest godina naučio je praviti mnogobrojna tradicionalna bosanskohercegovačka jela kao i mnoga jela iz raznih drugih kultura.

U srednjoj školi bio sam član novinarske, dramske i planinarske sekcije, a u drugom razredu srednje škole na zimskom raspustu sam prvi put otišao u teretanu. Od tada nisam ni prestao, a danas se moje brojne dobre navike, kao što su rano ustajanje i rani odlazak na spavanje, zdrava i pravilna ishrana te organizacija i planiranje svakog dana, temelje upravo na odlasku u teretanu. Trenirao sam kratak period i brazilski jiu-jitsu jer vjerujem da svako treba znati osnove samoodbrane.

Svaki mjesec iz kancelarija Fondacije Hastor o Ramizu možemo čuti samo pohvale – redovno volontira, uvijek je pri ruci i na usluzi i rado prihvata sve izazove. Kada bismo govorili o primjernom ponašanju naših stipendista, Ramiz je sigurno jedan od najboljih primjera kako bi trebao da se ponaša jedan stipendista naše fondacije, a o Fondaciji je rekao sljedeće:

Fondacija Hastor je na moj život utjecala zaista mnogo. Glede finansija, podrška mi je olakšala život jer sam dobio priliku da učim, treniram i da se bavim svojim hobijima bez da stavljam teret na svoje roditelje. S druge strane, otkrila mi je svijet volontiranja i sad svaki mjesec jedva čekam svoj termin volontiranja u kancelariji, kao i volontiranje s djecom čiji sam ponosni mentor. Moje prvo vrijeme provedeno volontirajući bilo je u kancelariji Fondacije i ova iskustva nikad neću zaboraviti. Veoma mi je drago da mogu i ja kroz svoje volontiranje doprinijeti napretku Fondacije koja je meni mnogo pomogla.

Čestitamo Ramizu na tituli stipendiste mjeseca i želimo mu puno sreće u nastavku školovanja.

Nejla Komar