Rečenica da tajna uspjeha u životu nije da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi u toku studija i angažmana pokreće i Eminu Kukuljac, studenticu četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i stipendisticu Fondacije Hastor. Svoje mjesto u našoj porodici Emina Kukuljac je dobila u februaru 2021. godine, prvenstveno zahvaljujući svom prosjeku 9,7, a zatim i vlastitim angažmanom koji je pokazao o kakvoj uspješnoj mladoj nadi se radi. Jedan od takvih angažmana, koji je u prethodnom periodu odjeknuo u našoj državi i regionu je da je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu osvojio prvo mjesto na 15. regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Među članicama ekipe Pravnog fakulteta bila je i naša Emina koja je svojim znanjem i vještinama doprinijela ovakvom plasmanu.

Što se tiče samih aktivnosti na takmičenju, učestvovalo je sedam zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Albanija) iz kojih je ukupno bilo jedanaest pravnih fakulteta (Sarajevo, Mostar, Niš, Novi Sad, Zagreb, Split, Rijeka, Ljubljana, Tirana, Podgorica i Skopje). Takmičenje se sastojalo od pismenog i usmenog dijela i trajalo je od 28. maja do 24. oktobra 2021. godine gdje su ekipe na početku dobile hipotetički slučaj koji su trebale rješavati istovremeno i kao aplikanti i kao zastupnici države (respondenti). Emina ističe da je za nju pismeni dio bio dosta naporan s obzirom na to da se moralo dosta istraživati, ispoštovati forma, a ovo je ujedno bio prvi put da se susrela s ovakvim vidom takmičenja. Uz to, period rada na pismenom dijelu se odvijao uporedo s redovnim ispitnim rokovima na fakultetu. Takve okolnosti su zahtijevale mnogo uloženog vremena i odricanja, stoga je Emina izuzetno ponosna na činjenicu da je uspjela položiti sve ispite u roku iako se uporedo intenzivno pripremala za takmičenje.

Prve dvije usmene runde su članicama ekipe Pravnog fakulteta bile jako uspješne, s obzirom na to da su kao respondenti ubjedljivo pobijedile ekipu iz Tirane (27:18) i zahvaljujući ukupnom rezultatu plasirale se u polufinale. Nakon toga su pobijedile ekipu iz Ljubljane, koja je prošlogodišnji prvak takmičenja i Zagreba koja je, također, nekoliko puta osvajala prvo mjesto. Nakon konačnog zbira bodova, ušle su u finale gdje su u borbi protiv ekipe iz Niša izborile pobjedu i prvo mjesto. Emina navodi da ona i njene kolegice nisu polagale velike nade u pobjedu, s obzirom na to da je ekipa iz Niša nekoliko puta, također, osvajala prvo mjesto.

Uprkos malim očekivanjima, ekipa Pravnog fakulteta je odlučila da da sve od sebe do kraja, bez obzira na mogući ishod. Takav stav je vjerovatno doprinio veoma uspješnom konačnom rezultatu. Ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je od strane komisije sačinjene od sedam sudija bila proglašena pobjednikom ovogodišnjeg takmičenja. Ovo je veliki uspjeh Pravnog fakulteta jer je prvi put u njegovoj historiji odnesena pobjeda te uspjeh Bosne i Hercegovine budući da nijedan pravni fakultet u državi nije uspio ostvariti ovakav uspjeh. Uspjeh dijeli i Fondacija Hastor koja je u našoj Emini prepoznala potencijal, trud i rad i odlučila je dovoljno motivisati za dalje uspjehe. Emina se zajedno s svojom ekipom priprema za veliko transevropsko finale koje će se održati 10.12.2021. godine, simbolično na Dan ljudskih prava, u Strasbourgu, pred sudijama u Evropskom sudu za ljudska prava i igrat će protiv tima iz Kopenhagena, s obzirom na to da se isto takmičenje odvija u skandinavskim zemljama gdje je pobjednik bio Kopenhagen. Što se tiče utjecaja Fondacije Hastor na Eminino unapređivanje, kazala je sljedeće:

Od prvog dana kada sam postala dio porodice Fondacije Hastor, želja da se razvijam i radim na sebi je bila sve veća. Toliko uspješnih mladih ljudi sam upoznala kroz volontiranje, što mi je dalo vjetar u leđa da nastavim da radim i učestvujem na mnogim projektima jer ipak postoji neko ko to vidi i cijeni. Fondacija Hastor nas kroz svoju svakodnevnu podršku motivira da napredujemo, da ulažemo vrijeme, trud i rad u svoje obrazovanje kako bismo sutra mogli ostvariti svoje snove.

Našoj Emini želimo da bude na strani pobjednika na velikom transevropskom finalu u Strabourgu te da nastavi nizati uspjehe i činiti Fondaciju Hastor neizmjerno ponosnom zbog same činjenice da je dio naše porodice.

Amina Abaspahić