Sport je urođena aktivnost u ljudskoj prirodi putem koje se mogu izraziti različite sposobnosti, pa i kreativnost, a samo nebo je granica kada su u pitanju mogućnosti koje pruža. Ova aktivnost se smatra iznadprosječnom mentalnom i tjelesnom angažovanošću, gdje se rezultat ostvaruje brojnim oblicima vježbi i zadataka koji su podložni određenim pravilim za izvođenje. Sport ima utjecaj na zdravstveno-funkcionalnu, intelektualno-radnu, voljno-moralnu i estetsku osobnost svakog čovjeka. Treba istaknuti i društvenu ulogu sporta koja ima za cilj odgojno-obrazovne vrijednosti. Sportovi omogućuju razvijanje takmičarskog duha kroz različite forme takmičenja što mu daje posebnu važnost. Pojedini bi rekli da je sport način življenja.

Ovaj put donosimo priču naše mlade, talentovane sportistice i stipendistice Erne Tahirović. Stipendistica Fondacije Hastor je već četiri godine, a pohađa Mješovitu srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu u Travniku.

Svoje slobodno vrijeme posvećuje različitim sportskim aktivnostima, kao što su fudbal i streljaštvo. Osvojila je prvo mjesto na turniru u streljaštvu u kategoriji seniorki. Ljubav prema streljaštvu se rodila kada je imala priliku prisustvovati promovisanju kluba streljaštva u školi. Tada je prvi put imala kontakt s vazdušnom puškom, pa se krajem 2017. godine priključuje samom klubu pohađajući treninge:

Takmičenja su u jednom vidu testiranja onoga što si postigao trenirajući, a u drugom prilika za druženje s mladima iz drugih klubova. Posebne uspomene nosim sa druženja u svom klubu. Pobjedu na takmičenju smatram lijepim osjećajem, jer je trud i zalaganje potvrda njene uspješnosti. Ipak, prisutan je skup različitih osjećanja, a najviše  je do izražaja došla sreća.

U protekloj godini Erna je dobila trofej za najbolju sportisticu u kategoriji juniora na manifestaciji za izbor najboljih sportista u Novom Travniku.

Za sport je bitno baš sve. Pored toga što nam omogućuje fizički razvoj, sportom bivamo psihički odmorniji i spremniji susresti se s preprekama u različitim situacijama.

Volontiranjima u Fondaciji Hastor se posebno raduje, jer joj omogućuju učenje novih zanimljivih i korisnih stvari za život. Posebno se raduje svojim kolegama s kojima se može družiti. Uspjela je izgraditi veliku mrežu prijateljstva koja je čini sretnom.

Što se tiče budućnosti, Erna planira završiti srednju školu i fakultet. Želi pronaći svoje mjesto pod sretnom zvijezdom u struci i tu se pokazati. Naravno, svoju prvu ljubav neće napustiti.

Za kraj, Erna poručuje:

Ako želite postići nešto, potrebno je vrijedno  i naporno raditi. Ono što zacrtate sebi, to i ispunite. Ne odlažite, jer vrijeme nema neograničene moći!

Pisao: Amar Velagić