Svaki oblik umjetnosti je na određeni način drugi – paralelni umjetnikov svijet. To je nešto za šta se živi i svaki momenat života je usmjeren ka umjetničkom ostvarenju kroz razne oblike. Naša mlada književnica Adelisa Begić, koju ste već upoznali kroz njenu prvu knjigu Tvoja ljepota mijenja svijet, nakon kraće pauze ponovo nas iznenađuje svojim talentom. Da želi pisati čitav život, jasno je iz činjenice da je svoj književni dar usmjerila i na dramu, pa tako imamo novo ostvarenje.

Adelisa je kroz srednju medicinsku školu pokazivala i svoju ljubav prema medicini, pa je danas studentica na Fakultetu zdravstvenih studija – smjer Radiološke tehnologije. Još je kao učenica srednje škole ostvarivala zapažene rezultate, a njena svestrana ličnost nas je uvela u novo remek-djelo. Knjiga Kad mladost stvara je ostvarenje podijeljeno na liriku, epiku i dramu, a kao lijep izazov u njoj se, kroz dramu, nalazi i priča o Esmi sultaniji, simbolu grada Jajca. U augustu 2019. godine premijerno je u Jajcu izvedena njena predstava „Esma sultanija“ koju Adelisa potpisuje i kao scenarista. Naredne godine uz pomoć književnice Vernese Manov svoj projekt prijavljuje i na konkurs Ministarstva obrazovanja, nauke, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona na kojem je dobila i finansijsku podršku.

Dio je tima Fondacije Hastor već šest godina. U Fondaciji je upoznala nove ljude, a kako kaže, za nju je to najvažnije iskustvo. Prijateljstva koja je stekla su od posebnog značaja jer su to svojevremeno bili i članovi Fondacije, ali i njeni sugrađani. Prvo književno djelo ove mlade spisateljice bilo je ljubavnog karaktera, a nakon toga je kao izazov dobila preporuku da napiše i dramu koju smo već spomenuli. Ta drama je prerasla u jedno kvalitetno i vrijedno djelo. Drama govori o iskustvu, periodu sazrijevanja, razočarenja, upoznavanja s novim ljudima, ali i crtice o Esmi sultaniji. Najljepše je kad uz svoj rad, u koji uložiš mnogo truda, imaš i ljude koji će to podržati.

Ovo Adelisino djelo izvanredan je primjer kako članovi Fondacije imaju vezu s drugim njenim članovima različite ili slične profesije. Naime, lekturu ovog djela radila je profesorica Maida Husnić, također članica Fondacije. Iako je Adelisa nailazila na brojne poteškoće, nije odustajala, a na tom putu Fondacija je dala veliki doprinos. Nadamo se da ćemo uskoro u našim rukama imati ovo djelo te da ćemo uživati pri svakom pročitanom retku. Također, nadamo se da je za našu mladu književnicu ovo još jedna stepenica više ka pijedestalu najvrsnijih bosanskohercegovačkih književnika.

Pripremila: Fatima Gazić