Da je književnost bijeg od stvarnosti, potvrđujem nam još jedna mlada nada književnosti Aiša Hodžić. Dolazi iz Sarajeva i trenutno pohađa drugi razred Medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom. Pored pisanja, Aiša ima dva zanimljiva hobija – svira violinu i proučava zvijezde, galaksije. To je nešto čemu rado posvećuje pažnju.

Ljubav prema književnosti počela je gajiti već sa 7 godina. Pisanje je u njen život ušlo sasvim spontano, a njen talenat je prepoznalo nastavno osoblje, koje ju je usmjeravalo ka uspješnom putu. U tom periodu je pisala rimovane pjesmice i priče. Nešto kasnije je svoj talenat počela definisati kroz pisanje eseja. Dosad je ostvarila zapažen uspjeh na mnogim takmičenjima, a posebno izdvaja osvojeno drugo mjesto na opštinskom takmičenju u konkurenciji srednjoškolaca.

Zašto baš pisanje?

Na pitanje iznad Aiša odgovara sljedećim riječima:

Pisanje shvatam kao sumiranje sopstvenih misli. Pisanje za mene predstavlja lični „bijeg“ od konfuzije misli. Emocije i misli se ne mogu izreći niti mogu uvijek preći preko jezika. S obzirom na to, taj list papira pomaže mi da izrazim odziv duše i srca na neku pojavu ili situaciju.

Koliko važnu ulogu u životu mladog čovjeka ima nastavno osoblje Aiša to najbolje zna. Tokom školovanja, prvo učiteljica, potom nastavnici, a sada i profesori su razvijali njene vještine, podsticali je na dalje uspješne korake te je bodrili kroz različite konkurse i slobodne aktivnosti.

Svaki zaljubljenik u umjetnost pisane riječi inspiraciju pronalazi istovremeno u sitnicama i u značajnijim elementima života. Za Aišu izvor motivacije u posljednje vrijeme predstavlja priroda. Ipak, i samo raspoloženje ima utjecaj na izbor teme njenih radova.

Porodica kao stub zajednice i najjači vjetar u leđa

Posebnu podršku u onome što radi, Aiši pruža njena porodica.

Od samih početaka pisanja moj otac mi je najveća podrška. Od njega sam mnogo toga naučila i usvojila. I dan-danas, ono što napišem, bilo za svoju dušu ili za takmičenje, uvijek njemu pročitam.

Da Fondacija Hastor u svakom momentu obraća pažnju i prepoznaje vrijedan rad i talenat stipendista, govori i to da je Aišina pjesma ranije objavljena na društvenim mrežama Fondacije, u svrhu takmičenja.

Za ovu talentovanu djevojčicu Fondacija Hastor predstavlja oslonac:

Fondaciji Hastor sam se pridružila još u osnovnoj školi. Tada sam na volonterskim sastancima stekla mnoga iskustva, upoznala prijatelje se kojima sam ostala u kontaktu, naučila mnogo dodatnih, za život korisnih stvari. Osim što Fondacija pruža finansijsku podršku onima koji žele učiti i uspjeti u životu, ona je tu da od djeteta napravi čovjeka koji će u budućnosti prezentirati sebe kao individuu i onoga ko ga je takvim učinio.

Upućujemo iskrene čestitke Aiši, uz želju da ostvari sve svoje ciljeve i da svoje misli pretvori u rijeku najljepših stihova!

Hana Kolasević