Životni vijek čovjeka je ispunjen brojnim aktivnostima. Različite socijalne vrijednosti pripremaju nas za što kvalitetnije tržište rada. Jedan od ključnih ciljeva je dostići prag humanosti koji plijeni ljudski karakter. Svaki posao traži da budemo humani.

U nastavku vam donosimo priču naših stipendistica Belme, Nedžme i bivše stipendistice Ajle koje su pokrenule projekat BeHuman.

Berina Golub je studentica četvrte godine na Filozofskom fakultetu u Zenici na Odsjeku za b/h/s jezik i književnost. Stipendistica je Fondacije Hastor četiri godine. U slobodno vrijeme piše koliko joj motivacija dopušta, šeta u prirodi, čita ili gleda filmove.

Fondacija je pospješila moj napredak, pogotovo kroz volontiranje i pomaganje drugima te sam postala aktivni volonter Merhameta, kao i kroz sklapanje poznanstava s mojim dragim kolegama, što je na kraju rezultiralo završenim projektima započetim u saradnji s kolegama.. Uz to, ostvarila sam i određene uspjehe na polju poezije.

Nedžma Salkić dolazi iz Zenice i studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Stipendistica je Fondacije Hastor već drugu godinu, a time i član jedne velike porodice koja joj pruža pomoć i podršku i koja je ohrabruje da bude što bolja verzija sebe. Članica je Upravnog odbora jedne od najaktivnijih nevladinih organizacija BRAVO – Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities te članica neformalne grupe mladih ispred koje drži radionice i seminare na teme komunikacije, aktivnog slušanja, sukoba i teambuildinga u okviru programa „Inovacije, edukacija i umrežavanje mladih za izgradnju mira“.

Zahvaljujući Fondaciji Hastor bogatija sam za nova prijateljstva, iskustva i vještine. Pored toga, kroz volontiranja ispred Fondacije Hastor sam uvidjela značaj istog i načine na koji mladi mijenjaju svijet.

Ajla Tabak je rođena u Zenici gdje je završila svoje osnovno i srednje obrazovanje. Poslije završene Prve gimnazije, odlučila je upisati Ekonomski fakultet te je uspješno završila prvi ciklus studija i postala diplomirani ekonomista u septembru 2019. godine. Trenutno je na master studiju na Ekonomskom fakultetu u Zenici, smjer Menadžment preduzeća. Slobodno vrijeme rado provodi s prijateljima i čitajući knjige. Pored čitanja, voli pisati prozu – priče. Hobi joj je fotografisanje, a voli i planinarenje. Četiri godine je bila stipendista Fondacije Hastor. Uživala je volontirati sa djecom jer oni bude posebnu kreativnost.

Također planiram da nastavim volontiranje kad god mi se pruži prilika jer je to jedan od najljepših načina na koji čovjek uči i osjeća se korisno i ispunjeno.

Projekat BeHuman je finaliziran u augustu, a pokrenut je u okviru lonac.pro organizacije i uz pomoć Fondacije Mozaik, koja je ujedno i finansirala sam projekat. Ovaj projekat je imao za cilj poboljšati uslove humanitarne organizacije Merhamet u Zenici, na način da se obogati jedan dio kuhinje ormarićima koji su namijenjeni za hljeb i posuđe.

Na taj način smo omogućili lakši rad zaposlenika, kao i lakše ispunjavanje zahtjeva za veliki broj obroka koji se tu pripremaju za korisnike kuhinje. Sama ideja projekta nastala je zahvaljujući našem volonterskom angažmanu u Merhametu, koji se odvija više od godinu dana te smo popričali sa zaposlenicima o tome šta bi im bilo potrebno u kuhinji, a što bi dobrodošlo u daljem radu. Na taj način smo kroz projekat iskazali još jedan vid pomoći, zajedničkog rada i dobre volje, koji se na kraju isplatio.

Uz sam projekat organizovale su predavanje koje je održala naša stipendistica Nedžma Salkić, a predavanje je bilo vezano za humanost i  volontiranje. Imale su i zabavnu radionicu na kojoj su se družili i upoznavali jedni druge kroz društvene igre. Projekat je bio u manjim okvirima realizacije jer je na prvom mjestu bilo da Merhamet dobije potrebnu opremu, koja će biti od velike pomoći za dalji rad. O ulozi Fondacije Hastor kroz dosadašnje aktivnosti su istakle:

Fondacija Hastor ima svoje korijenje u prethodnom i u ovom projektu jer povezuje nas mlade, podstiče nas na volontiranje i pomaganje, da budemo još bolji i uspješniji. Isto tako se nadamo da će ovakvi poduhvati motivirati i naše mlađe stipendiste da se aktiviraju i uključe u ovakve vidove rada.

Poruka naših stipendistica za sve mlade u Bosni i Hercegovini je da je svako od nas projekat sam za sebe te da vrijeme koje nam je dato treba da dobro iskoristimo i radimo na tom projektu, da se trudimo da budemo najbolja verzije sebe:

 Možda neće imati sve onako kako su zamislili onda kada mi to želimo, i to je uredu, jer možda ovo nije najbolje vrijeme, možda njihovo vrijeme tek dolazi za pet ili deset godina nebitno je, ali suština je da i dalje nastave raditi, truditi i ne posustajati ma koliko bilo teško i da dočekaju vrijeme koje će strpljivo čekati.

Svijet književnosti je posebno mjesto za Berinino pero. Na ovogodišnjem konkursu koji organizuje Planjaxovo pero, Berinina priča „Tajna pisma“ se našla na koricama poslije procesa selekcije. Za knjigu 7. Planjaxovo pero uvrštene su 33 priče namijenjene djeci i omladini.

Jako mi je drago što je i moja priča uvrštena u samu zbirku, pogotovo zato što je bilo dosta priča i ono nekako važnije jeste da nije bilo dobne granice te smo se mi mlađi našli s nekim starijima, čak i afirmisanim piscima u zbirci, što opet donosi jednu raznovrsnost, spektar različitih poimanja svijeta u dječijem svijetu i pisanje u postmoderni. To je bio prvi put da sam se oprobala u pisanju proze i da sam poslala rad negdje, a sama priča je nastala što se kaže „pet do dvanaest“ i nisam očekivala ništa od toga, osim da se pročita. Na kraju sam dobila jedan vid podstreka na polju proze i da to što pišem ipak ima neku vrijednost.

Naše stipendistice su svijetli primjeri mladih aktivista koji žele učiniti dobrobit za lokalnu zajednicu. Zajedničkim snagama mijenjaju svijet. Čestitamo na uspjesima i želimo da i u narednom periodu nas obradujete sjajnim projektima!

Pisao: Amar Velagić