Umjetnost je sigurno jedan od svjetova u koji mladi ljudi rado zakoračuju i kojem posvećuju veliku pažnju. Njen značaj i posebnost prepoznati su još u davnim vremenima, a umjetnici su oduvijek bili oni koji su stvarnost gledali drugačijim očima. Aristotel je jednom kazao kako „cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj“, a naša stipendistica Ajna Šido je, vodeći se upravo tom mišlju, zakoračila u svijet likovne umjetnosti, nastojeći vidjeti suštinu onoga što je pred njom te kroz sliku to prenijeti i na ostale.

Ajna pohađa deveti razred Osnovne škole „Jajce“ Kruščica, odlična je učenica i stipendistica Fondacije Hastor već pet godina. Svoje slobodno vrijeme iskorištava pišući tekstove i crtajući likovne radove, a počela je pisati i vlastitu knjigu na engleskom jeziku pod nazivom A journey without return. Njen uspjeh primjetan je i na polju likovne umjetnosti. Ajnin rad na temu „Heroji u bijelom na prvim borbenim linijama u ratu i miru“ bio je odabran kao jedan od dva koja će se poslati na takmičenje iz njene škole te je zahvaljujući istom osvojila prvo mjesto.

U trenutku kada sam saznala da sam osvojila prvo mjesto, nisam vjerovala u to što čujem. Bila sam jako uzbuđena i sretna jer sam ostvarila takav uspjeh, a najviše sam bila ponosna na sebe jer sam baš ja pobijedila te predstavila našu školu na najbolji mogući način.

Ajna ističe da i nije baš od onih osoba koje vole da se takmiče, ali dodaje i da, kada je likovna umjetnost u pitanju, rijetko izdrži da se ne prijavi i pošalje svoj rad. Vrijedi spomenuti i to da je Ajnino prvo takmičenje bilo u osmom razredu – takmičenje je organizirala Fondacija Hastor, a Ajna je osvojila treće mjesto. Kaže kako je poslije toga bilo još takmičenja na kojima je učestvovala i ostvarivala dobre rezultate, ali da ovo pamti kao prvo i posebno.

Fondacija Hastor je te godine organizirala takmičenje za svoje stipendiste i učestvovali su stipendisti iz čitave Bosne i Hercegovine, a meni je bila čast da sam od toliko učesnika baš ja osvojila treće mjesto u kategoriji za osnovne škole. To je bilo veliko zadovoljstvo i kad bi me sada pitali koje takmičenje mi najviše znači, to bi sigurno bilo takmičenje u organizaciji Fondacije Hastor.

Od velike je važnosti da mladi budu svjesni koliko umjetnost danas znači našem društvu i kakvu ulogu ima. Drago nam je i ponosni smo što naši stipendisti svakodnevno prepoznaju tu važnost i rade na afirmaciji umjetnosti na razne načine. Ajna je na svom primjeru pokazala kako umjetnost može biti i polje na kojem nižemo uspjehe, ali i prostor koji nam pruža odmor i zadovoljstvo.

Pripremila: Almina Šabanović