Kraj 2021. godine za Fondaciju Hastor i studente stipendiste predstavlja početak jedne nove priče i novih avantura u koje će se naši vrijedni stipendisti upustiti. U srijedu, 29. 12. 2021. godine u zgradi ASA Prevent grupacije studenti stipendisti su potpisali ugovore o daljem stipendiranju. Pored onih koji su samo produžili svoje ugovore o stipendiranju, pridružili su nam se i novi studenti stipendisti koji su ove godine upisali fakultet. Ukupno 526 studenata stipendista Fondacije Hastor potpisalo je ugovore, a neki time započinju svoju priču kao studenti stipendisti. Iako podijeljeni u grupe, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, studenti stipendisti su nakon dugo vremena bili ponovo na okupu.

Uprkos mjesečnim online sastancima koji su na određeni način ipak pružali osjećaj zajedništva, studenti stipendisti nisu krili sreću zbog konačnog okupljanja uživo. Baš kao i na mjesečnim sastancima, studente stipendiste je dočekao uvijek dobro raspoložen direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin koji je uputio čestitke svim studentima i studenticama na potpisanim ugovorima te ih motivirajućim riječima podstaknuo da nastave nizati svoje uspjehe.

Ako bih morao da u jednoj riječi sublimiram šta je to misija Fondacije Hastor, mislim da bi najprikladnija riječ bila pomaganje, što i jeste naša suština. Svi naši stipendisti od osnovne i srednje škole i na kraju do fakulteta prolaze kroz razne staze koje ih vode do ispunjavanja njihovih ličnih ciljeva i ambicija, a pritom im je stil, način života i rada pomaganje kao jedna od glavnih karakteristika. Studenti stipendisti u misiji Fondacije Hastor su kamen-temeljac, najbitniji stub u njenom funkcionisanju jer su oni ti koji rade s osnovcima i srednjoškolcima i predstavljaju im na neki način uzor koji će slijediti, rekao je direktor Fijuljanin.

Naši studenti su prvenstveno uzori mlađim stipendistima koje, kroz proces mentorstva, potpomažu kako bi i oni vremenom postali baš kao i svoji mentori. Direktor Fijuljanin je dodao da je način na koji studenti stipendisti motiviraju i inspiriraju mlađe stipendiste ključan i da će zahvaljujući tome oni izabrati da im njihovi mentori na neki način budu „role model“. Pored svakodnevnih tema koje studenti stipendisti obrađuju sa svojim mentorskim grupama, važno je da učenici steknu izvjesno povjerenje prema svojim mentorima te da znaju da im se bilo kada mogu obratiti i potražiti pomoć od njih. Volontiranje u mentorskim grupama i lokalnim zajednicama predstavlja jednu od osnovnih karakteristika Fondacije Hastor prema kojoj smo prepoznatljivi drugima. Naši stipendisti mjesečno obave više od 20 000 sati volontiranja koji su značajni i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Seid Fijuljanin najavio je konkurs za prijem novih studenata stipendista koji će postati naša mala vojska pozitivnih promjena i koji će zajedno s ostalim stipendistima biti uzor čitavom regionu.

Studenti stipendisti su se pokazali izuzetno odgovornim kada su u pitanju njihove obaveze prema fakultetskim zadacima, ali i prema Fondaciji Hastor koja ih svakodnevno inspiriše da u svemu što rade budu izuzetno uspješni, a prije svega dobri ljudi koji svojim pozitivnim društvenim djelovanjem mijenjaju zajednice i postaju uzor mladima u Bosni i Hercegovini. O njihovim obavezama prema Fondaciji Hastor studente je uputila bivša stipendistica Maida Husnić koja je članica administrativnog tima i pojasnila je osnovna pravila i način funkcionisanja same Fondacije.

Od samog osnivanja 2006. godine Fondacija Hastor svojim radom podržava i osnažuje mlade s ciljem da svaki stipendista nakon okončanja školovanja postane odgovoran, vrijedan i inspirativan građanin ove države koji će svojim društvenim angažmanom biti pokretač promjena, prvenstveno u svojim lokalnim zajednicama, a nakon toga i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Potpisivanje ugovora sa studentima stipendistima uvijek nas opominje da će upravo ti stipendisti vrlo brzo kročiti u svijet tržišta rada, ali to nas ne rastužuje, naprotiv, sretni smo što će poslodavci vrlo brzo imati priliku da upoznaju ove divne mlade ljude i sigurni smo da će nas učiniti izuzetno ponosnim.

Pripremila: Aleksandra Đukić