Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Dakle, tim Fondacije čine mladi ljudi koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec!

Stipendistica Ajka Čamdžić dolazi iz Brijesnice Velike, općina Doboj-Istok. Po završetku Osnovne škole „Brijesnica“ u Brijesnici Velikoj i Medicinske škole u Gračanici počinje studirati na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno studentica četvrte godine.

Zašto baš farmacija? Nakon osnovne škole upisala sam medicinsku školu sa željom da jednog dana završim medicinu, međutim, kroz praksu u bolnici nisam pronašla sebe u tom zanimanju. Na prvim vježbama iz predmeta Farmakologija počelo je moje interesovanje za lijekove, interakcije lijekova i slično. Svoje slobodno vrijeme provodila sam istražujući o tome. Tako sam otkrila svoj afinitet prema farmaciji, a danas je još veći jer ne učim zato što moram nego zato što želim. Sretna sam što imam priliku studirati ono što volim i gdje ću, nadam se, svoje znanje iskoristiti da pomažem drugim ljudima jer to je uvijek bio moj cilj.

Kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje učestvovala je na takmičenjima iz različitih predmeta (biologije, hemije, matematike, fizike, historije), a kao najveći uspjeh na tom polju izdvaja drugo mjesto na Federalnom takmičenju iz biologije te prva mjesta na Kantonalnom takmičenju iz hemije u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Njeni počeci volontiranja sežu čak do osnovne škole. Ponosi se time što su je nastavnici kroz sekcije učili o empatiji od najranijih godina života. Pored sekcija kroz koje se pripremala za takmičenja, bila je član i ekološke sekcije, što će ostaviti kasnijeg traga na njene volonterske aktivnosti.

Učesnica sam mnogih ekoloških akcija koje organizujemo u sklopu Udruženja mladih „Voice”. Nakon velikog broja takvih akcija u našoj općini, pridružili smo se i nekim akcijama van nje, a izdvojila bih akciju čišćenja na Plivskom jezeru. Ekoloških problema je mnogo i smatram da mi mladi moramo biti pokretači promjena. Trudim se da podignem svijest o prepoznavanju tih problema i pronalasku adekvatnih rješenja. Trenutno je moj aktivistički angažman usmjeren u tom pravcu.

Krajem osnovne škole postaje aktivna članica Crvenog križa Doboj-Istok. Svoje volontiranje aktivno nastavlja i početkom studija u Sarajevu, gdje je imala priliku da u sklopu Franjevačkog studentskog doma, čija je stipendistica bila godinu dana, svoje volontiranje podigne na viši nivo vođenjem kreativnih radionica, učestvovanjem u organizaciji humanitarnih akcija te pomaganjem administraciji u domu. Također, imala je priliku da volontira i na radiju.

Tokom jedne radionice čula je za Fondaciju Hastor.

O Fondaciji su pričali sve najbolje, pa sam bez mnogo razmišljanja odlučila da apliciram na konkurs za studente. Ono što me najviše privuklo da apliciram za stipendiju jeste činjenica da je Fondacija Hastor jedna od rijetkih organizacija koja cijeni volonterski rad. Tri godine sam aktivni stipendista Fondacije Hastor. Otkad sam pristupila, bilo mi je jasno da je Fondacija porodica gdje se svi uzajamno pomažu i podržavaju.

Kaže kako je kroz tri godine, otkako je stipendistica naše Fondacije, dobila priliku da unaprijedi sebe i da svojim talentima pomogne drugima. Volontiranje smatra ključnim za sticanje radnih navika jer zahvaljujući njima tranzicija sa studentskog života na radnu svakodnevnicu ne predstavlja prepreku:

Zbog toga se najviše želim zahvaliti Fondaciji, jer me je učinila kompletnijom i zrelijom osobom.

Volonterski aktivizam vidi kao temeljni aspekt svog djelovanja. Smatra kako joj pomaže izgraditi vjeru u sebe i u svoju sposobnost da ponudi vlastite odgovore na probleme oko svih nas, odnosno vjeru da može promijeniti svoj i još nečiji svijet. Ipak, pored rada u korist drugih kao volonter, kaže kako je najljepša stvar što time istovremeno radi na sebi, svom ličnom i profesionalnom razvoju kroz izrazito širok spektar mogućnosti koje volontiranje otvara.

Volontiranje je odličan način da upoznam nove ljude. Ovo je jako važno, posebno ako ste u novoj okolini. Učinilo me prvenstveno odgovornijom i sretnijom osobom. Radim to jer ljude činim sretnim svojim pomaganjem, a to mene čini sretnijom. Pored svakodnevnih obaveza kod kuće i obaveza za fakultet kao volonter moram pronaći vrijeme za dodatne aktivnosti. To me je motivisalo i da ozbiljnije pristupam organizaciji vlastitog vremena i planiranju svakodnevnih aktivnosti. Pored toga, jedna od najvrednijih stvari je sklapanje novih poznanstava, što u samoj Fondaciji, što kroz mnogobrojne projekte čiji sam bila član.

U Fondaciji tvrdi da postaje sretna onda kada sreću dijeli sa svojim mlađim stipendistima.

Neopisiva je sreća kada mi učenici jave da su dobili dobru ocjenu ili da su primijenili neku vještinu koji smo učili na našim sastancima, kada nakon akcije čišćenja vidim čist dio zemlje, rijeke ili jezera ili kada vidim osmijeh osobe kojoj sam na neki način pomogla.

Fondaciju smatra velikom porodicom koja joj pruža pomoć i podršku i koja je ohrabruje da bude što bolja verzija sebe. Pored toga, stekla je nova prijateljstva, iskustva i vještine, a kroz volontiranja je uvidjela značaj istog i načine na koji mladi mijenjaju svijet.

Ono što bih htjela poručiti ostalim stipendistima jeste da prate put humanosti. U ovim teškim vremenima svima nam je potrebna podrška i zajednički problemi nas dodatno zbližavaju. Ne budite neutralni i dozvolite da se vaš glas čuje, a zajedno se čujemo još jače. Stipendistima Fondacije Hastor posebno poručujem da cijene status stipendiste, jer nam Fondacija pruža priliku da pokažemo svoje vještine i kvalitete i iste poboljšamo.

 

Pripremio: Alek Isaković