Da je rečenica „Pobjednici moraju imati dvije stvari: određene ciljeve i snažnu želju za njihovim postizanjem.“ apsolutno tačna govori rad i djelovanje stipendistice Fondacije Hastor Ajne Ćosić-Kurtiš. Ajna je osmi razred Osnovne škole „Meša Selimović“ u Sarajevu i ima 13 godina. Stipendistica Fondacije Hastor je već dvije godine zahvaljujući svom predanom i marljivom radu u pogledu školskih obaveza, ali i u sferi vannastavnih aktivnosti. Iako joj je hemija najdraži predmet u osnovnoj školi, njena najveća ljubav je karate. Naša Ajna karate trenira već punih pet godina. Od samog početka, istakla se u navedenom sportu, što joj je davalo dodatnu motivaciju i želju za rastom i razvijanjem te je pet godina kasnije postigla zapažena rezultate i na ovom polju. Poslije napornog dana provedenog u školi i izvršavanja drugih školskih aktivnosti redovno, bez izostajanja, trenira karate. Upravo je kontinuitet vježbanja doveo Ajnu do brojnih plasmana, a nas učinio ponosnim što u svojoj porodici imamo ovako vrijednu i požrtvovanu djevojčicu.

Tokom petogodišnjeg aktivnog treniranja karatea Ajna je dospjela do plavog pojasa, a na polaganju je odnijela prevagu među svim takmičarima i bila je najbolja na istom. Njena discipliniranost, marljivost, redovnost i želja za napredovanjem dovela je do toga da je Ajna dobila titulu perspektivnog sportiste od strane Ministarstva za kulturu i sporta Kantona Sarajevo. Ovom veoma važnom priznanju prethodilo je Ajnino učešće na različitim vrstama takmičenja – kantonalnog, državnog te federalnog, na kojima je osvajala zapažene rezultate.

Na Kantonalnom prvenstvu Ajna je postala viceprvakinja u kategoriji borbe -39 kilograma. Također, zabilježila je odlične nastupe na Federalnom i Državnom karate prvenstvu, gdje je ostvarila plasman na peto mjesto i bila na korak od poziva u dječiju karate reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Pored toga, Ajna je nedavno učestovala u „Vogošća Open 2021“, na kojem je osvojila prvo mjesto. Veliku zahvalnost, kako ističe, duguje svom treneru Anelu Zukanu, jer da nije bilo njega, njegovog truda i strpljenja na treninzima i takmičenjima, Ajna smatra da ne bi mogla postići sve što jeste do današnjega dana sa samo 13 godina. Međutim, veliku zahvalnost Ajna smatra da duguje i Fondaciji Hastor kazavši sljedeće:

Ovom prilikom želim da se zahvalim Fondaciji Hastor na neizmjernoj podršci i motivaciji koje mnogo znače meni kao stipendistici. Pored materijalne podrške koja u teškim vremenima zaista predstavlja mnogo za mene, ipak mi je bitnija nematerijalna, ljudska podrška koju dobijamo od Fondacije Hastor, a koja sve nas stipendiste motiviše da se dalje razvijamo i profiliramo u onome što nas zanima i u čemu smo uspješni.

Ajni želimo da nastavi nizati uspjehe u školskom i sportskom angažmanu te da nam i dalje daje razlog da kao njena druga porodica ostanemo neizmjerno ponosni na nju i sve njene uspjehe!

Amina Abaspahić