U okviru projekta AGRObjektiv 2021 koji sufinansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta raspisala je nagradni fotokonkurs za srednjoškolce i studente. Tema konkursa bila je „Tradicija moga kraja“, a učešće na konkursu je uzelo 70 srednjoškolaca i studenata s prostora cijele Bosne i Hercegovine. Naša stipendistica Alma Hindić osvojila je drugo mjesto na ovom konkursu.

Alma je studentica prve godine Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za prehrambenu tehnologiju. Rođena je u Mostaru, a odrasla u Jablanici, gdje je završila Opću gimnaziju.

Za spomenuti konkurs saznala je putem društvenih mreža i s obzirom na to da gaji veliku ljubav prema fotografiji, odlučila se prijaviti. Nakon što je publika putem društvenih mreža izabrala 15 najboljih fotografija i njena se našla među njima te je 13. novembra u prostorijama Dječije kuće Novo Sarajevo na Grbavici otvorena izložba fotografija koje je ocjenjivao tročlani žiri, a Almina fotografija izabrana je kao drugoplasirana.

Slobodno vrijeme voli provoditi u čitanju, učenju novih jezika te upoznavanju tradicija i kultura drugih naroda kroz različite aktivnosti. Posebno interesovanje usmjerila je ka turskom jeziku koji je zavoljela kroz srednjoškolsko obrazovanje. U srednjoj školi isticala se kao uzorna i marljiva učenica, a pored školskih obaveza trenirala je odbojku, folklor i učestvovala u raznim ekološkim akcijama i projektima.

Fondacija Hastor je snažno utjecala na izgradnju moje ličnosti. Kada sam se tek uključila u rad Fondacije Hastor 2016. godine kao stipendista, bila sam sramežljiva djevojčica koja je sumnjala u sebe. Kroz određeni vremenski period postajala sam komunikativnija, društvenija i marljivija osoba te sam na volonterskim druženjima razvijala nove vještine kroz rad s djecom, upoznala nove prijatelje s kojima sam u kontaktu ostala i dan-danas i, naravno, na kraju, učinila sam nešto za dobrobit čitave lokalne zajednice.

Svim stipendistima poručuje da vjeruju u sebe i da se nikada ne plaše mišljenja drugih ljudi.

Nedžma Latić