Sve promjene nerijetko potječu od pojedinaca, a onda poput magneta privlače i druge. Mlade osobe, pune energije, spremne su te promjene pokrenuti i znanje koje imaju i stječu uložiti za boljitak drugih. Merima Osmanović studentica je na Odsjeku za međunarodne odnose i diplomatiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i redovno, kroz volonterski angažman, primjenjuje stečeno znanje na fakultetu. Ima 21 godinu i dolazi i Kalesije. Predsjednica je Udruženja mladih Trik i koordinatorica Centra za djecu i mlade u Kalesiji. Ona je nesumnjivo jedna od onih koji svoje znanje primjenjuju u praksi, a plod toga je i osnivanje spomenutog udruženja.

Udruženje mladih Trik osnovano je junu 2019. godine na inicijativu Međunarodne organizacije World Vision BiH. Od januara 2019. godine bili su neformalna grupa, a onda su se registrovali kao udruženje. Ciljevi Udruženja su uključivanje djece i mladih u aktivan život društva, borba za ravnopravnost i jednakost spolova, ali i za druga prava. Kako Merima navodi, žele podstaknuti mlade da razvijaju vještine i talente koje posjeduju. Da je ovo bila korisna ideja, pokazalo se kroz osnivanje Centra za djecu i mlade, čiju su izgradnju podržale organizacija World Vision BiH i Općina Kalesija. Centar postoji kako bi sva djeca i mladi imali siguran prostor za svoje odrastanje, ali i usavršavanje. U sam prostor uloženo je mnogo novca te je opremljen po svjetskim standardima. Centar posjeduje svu potrebnu opremu za nesmetan rad i napredovanje djece i mladih. Neke od aktivnosti koje svakodnevno realiziraju jesu kreativne radionice, izrada nakita i oslikavanje stakla, radionice za pisanje CV-a i motivacionog pisma, pisanje projekata, radionice javnog nastupanja, radionice o mentalnom zdravlju te mnoge druge. Realizovali su veliki broj aktivnosti i projekata koji su podržani od velikih stranih donatora kao što su World Vision BiH, IOM BiH, ali i lokalnih poput Općine Kalesija, Fondacije tuzlanske zajednice i mnogi drugi. Udruženje trenutno broji 75 članova. Za rad i istaknuto djelovanje na Međunarodni dan volontera dobili su nagradu za najbolje omladinsko udruženje u Tuzlanskom kantonu, a tu odluku donijela je Fondacija tuzlanske zajednice. Načela po kojima djeluju jesu tolerancija, ravnopravnost, inovativnost i kreativnost. Kao dio porodice Fondacije Hastor, Merima ističe:

Biti dio porodice Fondacije Hastor za mene mnogo znači. Upravo zbog toga što mi je podrška i vjetar u leđa. U Fondaciji sam uvijek imala podršku i motivaciju za sve što radim, a svi moji uspjesi, nagrade i postignuća bili su vrednovani. Osim finansijske podrške koju dobijamo kroz stipendije za naše lakše obrazovanje, mi se kroz Fondaciju učimo i volonterizmu, filantropiji i aktivizmu. Fondacija je uvijek tu da prepozna aktivne mlade u društvu i da ih nagradi za ono što rade. Jedan vid nagrade jeste podrška i motivacija za daljnji napredak, ali i sama promocija svega što postižemo. Sretna sam što sam već 8 godina dio Fondacije i što uvijek prepoznaju moj napredak.

Mladi su, kako Merima kaže, željni promjena u svojim zajednicama. Nadamo se da će i ovaj svijetli primjer biti uzor drugima da se pokrenu i pokažu šta sve mogu učiniti.

Fatima Gazić