Mladi ljudi danas nerijetko svoje slobodno vrijeme provode u izlascima, druženjima i ponajviše na društvenim mrežama. Ipak, uz dobru organizaciju mi vjerujemo da je moguće i  učinti nešto za svoju dušu, nešto što nas ispunjava, ali na kraju krajeva i nešto od čega se može dodatno zaraditi. Svjesni smo da je studentima novac itekako potreban, te da nekolicina njih pokušava pronaći dodatne poslove da bi pokrili svoje troškove i ostvarili dodatni budžet. Da se od hobija i slobodnog vremena u studentskim danima može razviti biznis i zaraditi dodatni džeparac dokaz je naša svestrana stipendistica Nejla Dedić.

Nejla je odrasla u Visokom, a trenutno studira na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka na IUS-u, smjer Vizualne umjetnosti.

Stipendistica Fondacije Hastor je već 5 godina. Kako kaže, Fondacija joj je pomogla u razvijanju njene ličnosti, ali i hobija.

Uz Fondaciju sam odrasla i pregurala period u životu kad sam se najviše razvijala kao ličnost i otkrivala svoje talente i zanimanja. Fondacija mi je uvijek bila vjetar u leđa da postižem što bolje rezultate i da budem najbolja verzija sebe, u čemu su mi posebno koristili volonterski sastanci.

Istina je da joj fakultetske obaveze uzimaju dosta vremena, ali i da ona svo slobodno vrijeme koristi na stvari koje ispunjavaju njenu dušu.

Trenutno nemam previše slobodnog vremena, ali kad god stignem koristim ga da slikam, fotografišem, šijem, heklam i naravno vodim svoj mali biznis.

Rekla nam je kako je ustvari započeo njen biznis i da li može zaraditi od istog.

Prvu ručno rađenu torbu sam napravila sebi. Svidjela se drugaricama pa su tražile da i njima napravim slične torbe te me na taj način ohrabrile da počnem ozbiljnije da se bavim izradom ručnih radova i da ih objavljujem na društvenim mrežama. Zadovoljna sam potražnjom za mojim radovima i, hvala Bogu, od kad sam počela da ih radim nikad nisam bila slobodna, uvijek imam neku narudžbu u toku. Lahko je pronaći vrijeme za nešto što me opušta dok radim, a istovremeno mi osigurava pristojan džeparac.

Svjesni smo činjenice da su društvene mreže danas broj jedan u razvijanju posla, ostvarenju komunikacije i poznanstva, ali i prodaje. Nejla nam je također potvrdila kako joj društvene mreže pomažu u promociji i prodaji njenih radova.

Njeni radovi doista pokazuju talenat, ljubav i predanost poslu, a torbe su daleko najpopularniji i najtraženiji njen proizvod.

Nejline proizvode koji ostavljaju bez riječi možete pronaći na instagram stranici @_stardust_crafts_ i podržati njen rad.

Adelisa Begić