Neopisiva je čast svakog mjeseca pisati o mladim i talentiranim ljudima, njihovim ambicioznim planovima i izvanrednim dostignućima. Divno je biti svjedok i savremenik onoga što jesu i onoga što postaju.

Retke ovog članka ispunit ćemo pričom o Adni Oraščanin, koja trenutno pohađa drugi razred srednje škole Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu na smjeru fizioterapeutski tehničar.

U Centar za slijepe i slabovidne idem od mog prvog razreda osnovne škole. Pored svakodnevnih obaveza s nastavom, imam i dosta slobodnih aktivnosti od kojih je glavna muzička nastava. Sviram harmoniku, gitaru, tarabuk i klavir s tim da gitaru najduže sviram (nekih 7 godina). Također, mnogo vremena provodim čitajući s obzirom na to da je čitanje moja velika ljubav. Uz to uživam i u učenju stranih jezika.

Pored svega navedenog Adna već više od 5 godina obavlja volonterske aktivnosti u okviru Fondacije, a prethodne godine napravila je i jedan značajan uspjeh na regionalnom nivou.

Bilo je to regionalno takmičenje koje se održalo prošle godine sa sistemom glasanja na evrovizijskom principu. Bilo je potrebno poslati od 3 do 5 tačaka od kojih su ostale zemlje birale najbolju nakon čega je izabrana tačka odlazila u finalno glasanje za najbolje tačke takmičenja.

Takmičile su se škole za obrazovanje djece i mladih sa oštećenjem vida iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kosova i, naravno, škole iz BiH, ukupno 8 škola. Samo takmičenje je održano online, a prvo mjesto je osvojilo Kosovo sa samo bodom razlike u odnosu na moj tim. Ono što je vrlo važno da napomenem je to da sam ja član školskog orkestra i mi smo kao ekipa osvojili drugo mjesto.

Adna kaže da trenutno ima mnogo ciljeva i da u najvećoj mjeri, kroz mentalnu i materijalnu podršku, njihovu realizaciju potpomaže Fondacija Hastor.

Trenutno mi je glavni cilj da uspješno završim srednju školu te da upišem fakultet. Naravno, uz sve to, tu je i moj cilj da što više razbijam predrasude o osobama s oštećenjem vida, a vjerujte da se u ovakvom društvu u kakvom živimo takav zadatak teško može brzo riješiti.

Prednost mi je to što naša škola uvijek radi na tome da se slijepe i slabovidne osobe odlično pripreme za samostalan život.

Dok naša Adna neustrašivo korača putem uspjeha, mi ćemo sa zadovoljstvom pisati o njoj, diviti se njenom radu i uživati u njenoj muzici. Želimo joj mnogo novih pobjeda i da nam još mnogo puta bude povod za pisanje nekog novog članka u rubrici najboljih.

 Sevleta Halilović